Ali potrebujem WHOIS zaščito?

WHOIS zaščita

Če želite preveriti, kdo je lastnik posamezne domene, lahko obiščete katero od mnogih WHOIS strani, na primer preveri.si. Nato v iskalnik vpišete želeno domeno in že se vam prikažejo informacije o lastniku domene – osebno ime ali ime podjetja, naslov, e-poštni naslov in telefonska številka.

Morda se vam to ne zdi nič dramatičnega, toda javno dostopni osebni podatki lahko predstavljajo vsaj štiri težave:

  • Javno objavljen e-poštni naslov lahko izkoristijo pošiljatelji nezaželene e-pošte.
  • Pride lahko do zlorabe osebnih ali drugih občutljivih podatkov.
  • V sistemu WHOIS je vidno, do kdaj je domena aktivna, zato lastnika lahko kontaktirajo lažni registrarji in ga na različne načine poskušajo pretentati.
  • Ker je objavljena telefonska številka, lahko lastnika domene pokliče kdor koli in kadar koli.

Če ste lastnik domene, vam zato svetujemo, da za svojo domeno uporabite WHOIS zaščito. Njena funkcija je, da podatke o lastniku domene zakrije. Na voljo je za večino generičnih in tematskih domen, medtem ko pri nacionalnih domenah največkrat ni mogoča.

Kako do WHOIS zaščite?

Ko boste pri nas registrirali novo domeno, lahko med postopkom nakupa v košarici izberete možnost, da želite zakupiti tudi WHOIS zaščito.

Zakup WHOIS zaščite

Če imate domeno že registrirano, pa nam pišite na info@prasicek.si in sporočite, kateri domeni želite vklopiti WHOIS zaščito.

Komu je namenjena WHOIS zaščita?

Večja podjetja za svojo domeno načeloma ne potrebujejo WHOIS zaščite, saj so njihovi podatki že javno dostopni. V kolikor pa ste lastnik domene in spadate v eno od spodnjih skupin, vam svetujemo, da jo uporabite.

Samostojni podjetniki: Če ste samostojni podjetnik, verjetno ne želite, da sta vsem vidna vaš domači naslov in telefonska številka. Potencialne stranke vas bodo našle drugje, zaradi podatkov, objavljenih na WHOIS straneh, vas bodo kontaktirali le ljudje, ki jih vaš posel pretirano ne zanima. Zato WHOIS zaščita v tem primeru predstavlja razumno izbiro.

Posamezniki: Enako je uporaba WHOIS zaščite priporočljiva izbira tudi za posameznike, ki ne želijo izpostavljati pomembnih osebnih podatkov. Na ta način se lahko preprosto izognete prejemanju nezaželene pošte, elektronske pošte in klicev raznih akviziterjev. Pomembno prednost predstavlja tudi zaščita pred krajo podatkov, s katerimi lahko nepridipravi zlorabijo vašo identiteto.

Spletne strani: Če ste lastnik spletne strani, na kateri objavljate prispevke o občutljivih temah, vam lahko podatki, ki so vidni v sistemu WHOIS, prinesejo precej nevšečnosti. Do vaših podatkov bodo imeli dostop tudi tisti, ki se z vami ne strinjajo. Gotovo si ne želite, da vam kdo pride izraziti svoje mnenje kar na vaš domači naslov. Z uporabo WHOIS zaščite si boste zagotovili višjo raven zasebnosti.

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja