Domena, parkirana domena, dodana domena, poddomena – kaj je razlika?

Domena

Internet je svet domen, poddomen, parkiranih domen in še bi lahko naštevali. Vse, kar je objavljeno na internetu, pripada neki domeni. Če hočemo na internetu objavljati, potrebujemo domeno. Tudi če na internetu objavljamo brezplačno, bo naša objava pripadala neki domeni ali poddomeni, imela bo svoj spletni naslov.

Ponudnik gostovanja nam običajno ob nakupu spletnega gostovanja ponudi tudi domeno, če je še nimamo. Domena je nosilec spletnega gostovanja. Sestavljena je iz dveh delov: imena in končnice, ki ima na začetku piko. Ime lahko izberemo poljubno, običajno pa se za imena uporablja ime podjetja, ustanove, storitve ali hobija, ki ga želimo predstaviti, lahko tudi nekaj čisto tretjega, po želji. Ko izberemo ime, moramo izbrati še končnico. Izbiramo lahko med končnicami, ki pripadajo posameznim državam ali splošnimi končnicami, med katerimi so najbolj uporabljane .com, .net in .org, ki pomenijo company, network in organization. Če bodo naše objave ciljane predvsem na lokalni trg, je smiselno izbrati končnico lastne države, v našem primeru je to .si – za Slovenijo. Podobne končnice imajo tudi ostale države: .hr – Hrvaška, .at – Avstrija, .de – Nemčija, .it – Italija, itd.

V našem primeru smo za ime izbrali ime našega podjetja, ki se imenuje Podjetje d.o.o., za končnico pa slovensko končnico .si. Ime naše nove domene je torej: podjetje.si, naša nova spletna stran pa bo dosegljiva na naslovu http://www.podjetje.si.

Domeno podjetje.si lahko registriramo samo v primeru, da je ni prej registriral že kdo drug. Pri nakupu domen običajno velja načelo ‘kdor prvi pride, prvi melje’.

Pri nakupu spletnega gostovanja bomo pri ponudniku torej izbrali želeni paket gostovanja in domeno podjetje.si, ki bo nosilec našega gostovanja ali naša glavna domena.

V nadzorni plošči cPanel bomo ime naše glavne domene videli izpisano v levem stolpcu pod rubriko Main Domain: podjetje.si ali kar je pač ime naše domene.

Cpanel - glavna domena

cPanel – glavna domena

Dodana domena

Poleg glavne domene imamo lahko še druge domene. To so lahko domene, ki majo imena naših izdelkov ali storitev oziroma kar želimo in različne končnice, npr.: izdelek.com ali storitev.net, karkoli. Lahko dodamo tudi domeno, ki je last nekoga drugega. Te domene imajo svojo vsebino, ki je različna od vsebine na glavni domeni. Taki domeni pravimo dodana domena, v cPanel-u jo dodamo v meniju Domains -> Addon Domains. Izbrati moramo New Domain Name  – ime nove domene, Subdomain/Ftp Username – uporabniško ime za FTP dostop in Document Root – mapo, v kateri bodo datoteke za dodano domeno. Običajno nam cPanel takoj, ko vpišemo ime dodatne domene, že sam ponudi uporabniško ime in mapo za shranjevanje. Če smo z izbranim zadovoljni, moramo izbrati samo še geslo za FTP dostop in že imamo poleg glavne domene še eno domeno, v našem primeru je to izdelek.com, do katere bomo na internetu dostopali na naslovu http://www.izdelek.com.

cPanel - dodana domena

cPanel – dodana domena

Parkirana domena

Domeno izdelek.com bi lahko tudi parkirali, domena bi bila v tem primeru parkirana domena ali Parked Domain. To pomeni, da domena ne bi imela svoje lastne vsebine. Kdor bi v brskalnik vtipkal http://www.izdelek.com bi prišel na vsebino naše glavne domene http://www.podjetje.si. Domeno parkiramo v meniju Domains -> Parked Domains. V vnosno polje vpišemo ime domene, ki jo želimo parkirati in vnos potrdimo.

Cpanel - parkirana domena

cPanel – parkirana domena

Poddomena

V primeru, da nimamo domene izdelek.com, lahko jo je pred nami registriral že nekdo drug ali je ne želimo registrirati, lahko naredimo poddomeno. Poddomena je ime naše glavne domene s predpono, ločeno s piko, npr. izdelek.podjetje.si. Do poddomene na internetu dostopamo na naslovu http://izdelek.podjetje.si. Poddomena ima svojo vsebino, ločeno od vsebine na glavni domeni. Poddomena se pogosto uporablja za blog podjetja. Poddomeno v cPanel-u ustvarimo v meniju Domains -> Subdomains. V vnosno polje vpišemo želeno ime poddomene in izberemo, za katero glavno ali dodano domeno jo želimo ustvariti. Poddomene za razliko od dodanih domen nimajo svojega FTP dostopa, do datotek se dostopa direktno preko FTP računa glavne domene.

Cpanel - poddomena

cPanel – poddomena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja