Kako pohitriti WordPress?

Kako pohitriti WordPress

Po podatkih W3Techs je na sistemu WordPress postavljenih že več kot 33 % vseh spletnih strani. Ker gre za brezplačno, uporabniku prijazno in izjemno fleksibilno rešitev, podatek o tem, da sistem Joomla na drugem mestu krepko zaostaja (na njem je postavljenih manj kot 3 % spletnih strani), niti ne preseneča. Zelo verjetno torej je, da ste za postavitev spletne strani tudi vi izbrali WordPress.

V današnjem prispevku se bomo osredotočili na hitrost delovanja WordPress spletišča, saj gre za dejavnik, ki postaja iz leta v leto pomembnejši. Temu botruje predvsem vse splošnejša uporaba mobilnih naprav, na katerih uporabniki spleta podatke želijo takoj. Vsekakor pa to ni edini razlog, zakaj mora vaša WordPress spletna stran delovati kar se da hitro.

Kazalo:

Zakaj mora spletna stran delovati hitro?

Omenili smo spletne uporabnike, ki počasnih spletnih strani ne tolerirajo več. Če se jim ob kliku na povezavo prične nalagati stran, vendar se ta več sekund ne naloži v celoti, večina klikne gumb »Nazaj« in raje poišče drugo stran. Morda to opažate tudi pri sebi?

Da so počasne spletne strani deležne manj obiskovalcev, počasne spletne trgovine pa posledično tudi manj nakupov, so potrdile mnoge raziskave. Naj vam jih predstavimo le nekaj:

  • Študija o spletnih navadah prebivalcev ZDA je pokazala, da spletna stran, ki se nalaga 4 sekunde, odžene približno 25 % obiskovalcev, medtem ko pri 10 sekundah odide že skoraj 40 % obiskovalcev.
  • Pri spletnem trgovskem gigantu Amazon so ugotovili, da jim vsaka 100-milisekundna zakasnitev predstavlja približno 1-odstoten padec v prodaji.
  • Raziskava pri StrangeLoop pa je pokazala, da 1-sekundna zakasnitev vpliva na 7-odstotni padec spletne prodaje ter na 11-odstotno zmanjšanje ogledov strani posameznega obiskovalca.

Rezultati študij torej jasno kažejo na to, kako pomembno je, da se spletna stran nalaga in odziva hitro. To je še posebej nujno v primeru spletne trgovine, kjer zaradi počasnosti trpi prodaja.

Obstaja vsaj še en zelo pomemben razlog, zakaj spletna stran nikakor ne sme biti počasna. Tudi pri Googlu se zavedajo, da počasna stran negativno vpliva na uporabniško izkušnjo, zato hitrost delovanja predstavlja pomemben del njihovega algoritma, ki razvšča zadetke v iskalniku Google. Če bo vaša WordPress stran delovala počasi, boste mnogo težje dosegli visoke pozicije v iskalniku, s tem pa bo seveda tudi obiskanost precej nižja.

Kako preveriti hitrost delovanja strani?

Nek osnovni občutek, kako hitro se nalaga vaša WordPress spletna stran, verjetno že imate. S klikanjem po strani in primerjavo s konkurenčnimi spletnimi mesti lahko brez težav ugotovite, ali vaša stran deluje relativno hitro ali počasi. Obstajajo pa tudi številna spletna orodja, s katerimi lahko natančneje določite hitrost delovanja svoje WordPress strani.

Med najbolj popularna orodja na tem področju spadajo:

Vsa štiri orodja delujejo na podoben princip. V polje vnesete povezavo do svoje WordPress strani in poženete test. Pri nekaterih morate izbrati še lokacijo strežnika, od koder naj se opravi test. V tem primeru izberite lokacijo, ki je najbližje državi, iz katere na svojo spletno stran prejmete največ obiskovalcev. Po končanem testu boste prejeli splošno oceno hitrosti delovanja strani, ocene po posameznih sklopih ter predloge za optimizacijo oziroma izboljšave.

10 nasvetov za pohitritev WordPress strani

Ste pravkar ugotovili, da se vaša WordPress spletna stran na testih odreže slabo? Da bi s pohitritvijo lahko izboljšali vidnost strani v iskalniku Google ter obiskovalcem zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo? Da bi lahko prejeli več povpraševanj oziroma v svoji WooCommerce trgovini prodali več?

Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili z »DA«, je vsekakor čas, da se lotite WordPress pohitritve. Kot boste videli v nadaljevanju, lahko večino ukrepov izvedete povsem enostavno!

1. Priskrbite si hitro spletno gostovanje

Če želite, da bo vaša WordPress stran delovala kar se da hitro, najprej potrebujete kakovostno spletno gostovanje. To je osnova, brez katere enostavno ne bo šlo. Poleg samih specifikacij strežnika je poglavitnega pomena tudi njegova lokacija. Če s svojo spletno stranjo nameravate doseči prebivalce Slovenije, potem gostovanja ne zakupite v tujini.

Priporočamo vam, da v primeru ciljanja na spletne uporabnike iz Slovenije ali bližnjih evropskih držav spletno gostovanje zakupite pri nas. Pri Prasicek.si se namreč še kako zavedamo, kako pomembna je hitrost delovanja spletnih strani in trgovin, zato smo poskrbeli za:

  • vrhunske strežnike z 32-bitnimi procesorji in SSD diskovnimi enotami;
  • zmogljivo povezavo z internetom, neposredno v hrbtenico internetnega omrežja;
  • možnost izbire najnovejše PHP različice v nadzorni plošči cPanel;
  • zmogljive pakete gostovanja z več kot dovolj strežniških sredstev;
  • uporabo protokola HTTP/2 in možnost namestitve brezplačnega SSL certifikata.

Spletno gostovanje Prasicek.si

Izjemna odzivnost strežnika bo odličen temelj, na katerem bo temeljila hitrost vaše WordPress strani. V kombinaciji z nadzorno ploščo cPanel, možnostjo preproste namestitve sistema WordPress, hitro odzivno in ves čas dostopno ekipo za podporo uporabnikom ter ugodnimi cenami smo prepričani, da boste nad gostovanjem Prasicek.si navdušeni. Da se o vrhunski kakovosti storitve prepričate tudi sami, vam nudimo 30-dnevno garancijo na zadovoljstvo.

2. Na spletno stran namestite SSL certifikat

Spletna stran, na katero je nameščen SSL certifikat, lahko deluje prek novejšega in hitrejšega protokola HTTP/2, ki je nasledil počasnejši protokol HTTP/1.1. Pogoj pa ni le nameščen SSL certifikat, temveč tudi dejstvo, da ponudnik spletnega gostovanja podpira novejši protokol.

Protokol HTTP/2 zagotavlja hitrejšo enkripcijo podatkov, napredno kompresijo glave in izboljšano prioritizacijo zahtev. Njegova glavna prednost, zaradi katere lahko spletna stran deluje mnogo hitreje, pa je možnost obravnave več zahtevkov med strežnikom in odjemalcem na eno TCP povezavo.

Na povezavi HTTPvsHTTPS.com lahko preverite, koliko hitreje deluje HTTPS spletna stran (nanjo je nameščen SSL certifikat) v primerjavi s HTTP spletno stranjo (nanjo SSL certifikat ni nameščen).

Test hitrosti: HTTP vs HTTPS

Pri Prašičku vam ponujamo tako brezplačne certifikate Let’s Encrypt kot tudi domenske (DV), poslovne (OV) in razširjene (DV) certifikate vodilnega izdajatelja Sectigo, prej znanega pod imenom Comodo. Seveda poskrbimo tudi za namestitev SSL certifikata na vašo WordPress spletno stran.

3. Vključite najnovejšo PHP različico

Če vam ponudnik gostovanja omogoča uporabo najnovejše PHP različice, vam vsekakor svetujemo, da jo vključite. PHP 7.X v primerjavi s PHP 5.6 ali starejšo verzijo omogoča izboljšano procesiranje kode ter optimizirano predpomnjenje, kar pozitivno vpliva na hitrost nalaganja spletnega mesta.

V nadzorni plošči cPanel, ki velja za daleč najbolj priljubljeno, je prehod na novejšo PHP različico povsem enostaven. Po vpisu v cPanel poiščite sekcijo SOFTWARE in kliknite na ikono Select PHP Version. V levem zgornjem kotu izberite najnovejšo verzijo in s klikom na Set as current potrdite izbiro.

Izbira PHP verzije

Nasvet: Če vam ponudnik gostovanja omogoča tudi razširitev OPcache, jo poiščite na seznamu, kjer ste izbrali PHP verzijo. Ob njej dodajte kljukico in shranite spremembe s klikom na gumb Save. Razširitev OPcache s funkcijo predpomnjenja omogoča pohitritev delov PHP kode, ki se pogosto izvajajo.

4. Izberite kakovostno grafično predlogo

Kako hitro bo delovala vaša WordPress spletna stran, je zelo odvisno tudi od tega, katero grafično predlogo boste izbrali. Med posameznimi predlogami namreč obstajajo precejšnje razlike, saj imajo nekatere programsko kodo napisano izjemno natančno in kar se da optimizirano, spet druge pa za delovanje potrebujejo veliko kode, s tem pa prihaja tudi do veliko zahtevkov in počasnosti.

Ne glede na to, ali so boste odločili za brezplačno ali plačljivo grafično predlogo, se najprej prepričajte, da bo izbrana WordPress predloga vaši spletni strani omogočala hitro delovanje. Preverite hitrost delovanja testnih oziroma demo strani, na katerih si lahko ogledate, kako posamezna grafična predloga izgleda. Pomagajte si s spletnimi orodji, ki smo vam jih predstavili nekoliko višje v prispevku.

5. Ne pretiravajte z vtičniki

WordPress vtičniki so dodatki, ki spletni strani omogočajo dodatne funkcionalnosti. Takšni dodatki so lahko npr. kontaktni obrazec, koledar dogodkov, možnost odpiranja slik v tako imenovanem lightbox oknu, vtičnik za spletno optimizacijo, za blokiranje neželenih komentarjev itd. Tudi WooCommerce, ki omogoča postavitev spletne trgovine na sistemu WordPress, je eden izmed pogosteje uporabljenih vtičnikov.

Več kot boste imeli vtičnikov, več zahtevkov bo ob posameznem obisku strani morala izvrševati vaša spletna stran. Čeprav brez nekaterih funkcionalnosti seveda ne bo šlo, pa imejte v mislih rek »manj je več«, saj lahko s prevelikim številom vtičnikov, predvsem pa z zelo zahtevnimi, svojo spletno stran upočasnite. Uporabljajte torej le tiste vtičnike, ki jih zares potrebujete.

6. Poskrbite za učinkovito predpomnjenje

Eden izmed ukrepov, s katerim lahko v veliki meri vplivate na hitrost delovanja svoje WordPress spletne strani, je povezan s predpomnjenjem. Ko obiskovalec obišče vašo spletno stran, se v ozadju izvrši veliko programske kode ter poizvedb v podatkovni bazi, da se na zaslonu prikaže stran. Z uporabo predpomnjenja pa si brskalnik informacije zapomni oziroma obiskovalcu servira statično stran, ki se naloži mnogo hitreje.

Čeprav se verjetno sliši precej zapleteno, pa nastavitev predpomnjenja niti ni težavna. Obstaja namreč kar nekaj WordPress vtičnikov, s katerimi si lahko pomagate, na primer brezplačni WP Super Cache, W3 Total Cache in WP Fastest Cache. Zelo priljubljen je tudi plačljivi vtičnik WP Rocket. Če na tem področju nimate znanja, vam svetujemo uporabo vtičnika WP Super Cache, ki ga le vključite in omogočite možnost predpomnjenja.

WP Super Cache

Nasvet: Priporočamo vam, da poskrbite tudi za združevanje in minifikacijo CSS in JS datotek, kar omogoča večina omenjenih vtičnikov za predpomnjenje. Uporabite lahko tudi vtičnik Fast Velocity Minify.

7. Slike shranjujte za uporabo na spletu

Ena izmed največjih napak, ki jo pogosto opazimo na spletu, je ta, da se na spletnih straneh uporabljajo prevelike slike – tako v smislu dimenzij kot velikosti datotek. Če boste na svojo WordPress stran nalagali slike, ki zavzamejo veliko prostora (npr. 500 KB ali več), ste lahko prepričani, da se bo stran nalagala precej počasneje.

Še preden sliko naložite na spletno stran, jo shranite v primernih dimenzijah in za uporabo na spletu (ang. Save for Web). V kolikor ne uporabljate Photoshopa ali podobnega programa, lahko uporabite brezplačni program IrfanView. V njem boste slike enostavno uredili (npr. izrezali, pomanjšali ali posvetlili) in jih shranili v kakovosti, primerni za objavo na spletni strani.

Kaj pa, če imate na spletni strani že objavljenih precej prevelikih slik? V tem primeru namestite vtičnik, ki bo preveril vse vaše slike in jih ustrezno optimiziral. Med najboljše vtičnike na tem področju sodita Smush Image Compression and Optimization ter EWWW Image Optimizer.

Nasvet: Spletno stran lahko dodatno pohitrite z vtičnikom, ki omogoča sprotno nalaganje slik, ko se obiskovalec pomika po strani navzdol. Uporabite lahko vtičnik BJ Lazy Load.

8. Na strežnik ne nalagajte video vsebin

Deljeno spletno gostovanje je namenjeno gostovanju spletnih strani, slik in e-pošte. Vsekakor ni namenjeno gostovanju video vsebin, še posebej daljših, ki zavzamejo veliko prostora in za predvajanje v visoki ločljivosti potrebujejo tudi veliko strežniških sredstev. Če boste video namestili neposredno na paket gostovanja, bo vaša spletna stran zagotovo delovala počasneje.

Video vsebine vedno nalagajte na platforme, ki so temu namenjene. Daleč najbolj poznana je Googlova rešitev Youtube, kamor lahko brezplačno prenesete video, nato pa ga vgradite v svoje spletno mesto. Ko bo obiskovalec pričel s predvajanjem videa, bo obremenjen strežnik, na katerem video dejansko gostuje. Če vam Youtube zaradi določenega razloga ne odgovarja, preizkusite platforme Vimeo, Wistia in DailyMotion.

9. Skrbite za redno posodabljanje

Redno posodabljanje sistema WordPress, vtičnikov in grafične predloge je nujno predvsem zaradi varnostnih razlogov, saj se s posodobitvami pogosto odpravljajo varnostne luknje. Posodobitve pa so lahko tudi drugačne narave, in sicer lahko omogočijo dodatne funkcionalnosti ali izboljšajo obstoječe. Z optimizirano programsko kodo razvijalci dosežejo nižje število potrebnih zahtevkov in hitrejšo izvedbo, s čimer njihove rešitve postajajo konkurenčnejše.

Priznati je treba, da vsaka posodobitev zagotovo ne bo pripomogla k hitrejšemu delovanju vaše WordPress strani. Povsem možno je, da bo zaradi dodanih novih funkcionalnosti stran delovala celo malenkost počasneje, vendar želimo še enkrat poudariti, da je zaradi varnostnih razlogov redno posodabljanje nujno.

10. Pogojno: Uporabite CDN

Kratica CDN izhaja iz angleškega zapisa Content Delivery Network in pomeni mrežo strežnikov, razkropljenih po različnih geografskih lokacijah. Uporaba storitve CDN pride v poštev takrat, ko s svojo spletno stranjo želite doseči uporabnike, ki niso le iz države, v kateri imate zakupljeno spletno gostovanje, temveč tudi iz oddaljenejših držav. CDN mreža namreč posameznemu obiskovalcu servira »kopijo« vaše spletne strani s strežnika, ki je njemu najbliže.

CDN

Za najbolj popularni CDN storitvi z globalnima mrežama strežnikov veljata CloudFlare in StackPath CDN. CloudFlare ima na voljo tudi brezplačen paket, ki za vzpostavitev delovanja ne zahteva naprednega znanja. Uporabniki nadzorne plošče cPanel lahko vse potrebno uredijo kar znotraj uporabniškega vmesnika. StackPath CDN pa je plačljiva storitev, ki je nadomestila MaxCDN in je med uporabniki sistema WordPress prav tako zelo priljubljena.

Nasvet: Če ste se odločili za gostovanje Prasicek.si in s svojo WordPress spletno stranjo želite doseči uporabnike Slovenije, storitve CDN ne potrebujete. Enako velja tudi v primeru, ko nameravate doseči prebivalce bližnjih evropskih držav, saj geografska oddaljenost še ni tako velika, da bi igrala vidno vlogo.

Sklepne ugotovitve

Hitrost delovanja vaše WordPress spletne strani je pomembna. Zelo. Ne le, da se bodo obiskovalci na hitro odzivni strani počutili mnogo bolje, se na njej dlje časa zadržali, si ogledali več vsebin in v spletni trgovini opravili več nakupov, hitrost je izjemno pomembna tudi zaradi iskalnika Google. Če bo vaša spletna stran delovala počasi, ne pričakujte, da boste v iskalniku uvrščeni na visoka mesta. Seveda bo s tem tudi obiskanost vaše strani občutno manjša.

Ker velika večina lastnikov spletnih strani ne opravi hitrostne optimizacije, imate zares lepo priložnost, da sami zanjo poskrbite in se zavihtite pred konkurenco. Če ste današnji prispevek prebrali v celoti, potem veste, kako enostavno lahko bistveno pohitrite WordPress. Začnite torej na začetku. Priskrbite si bliskovito hitro spletno gostovanje, ki vam ga ponujamo pri Prašičku. Ne pozabite pa tudi na SSL certifikat, s katerim boste poskrbeli za prenos podatkov prek mnogo hitrejšega HTTP/2 protokola.

Spletno gostovanje Prasicek.si

Nato v nadzorni plošči cPanel preverite, ali imate izbrano najnovejšo PHP različico, ter vključite razširitev OPcache. Zatem pa nadaljujte z ukrepi, ki so neposredno povezani z vašo WordPress stranjo:

  • izberite hitro delujočo grafično predlogo,
  • uporabite le vtičnike, ki jih zagotovo potrebujete,
  • namestite si kakovosten vtičnik za predpomnjenje,
  • nalagajte le optimizirane slike v ustreznih dimenzijah,
  • za dodajanje video vsebin uporabite namensko platformo,
  • redno posodabljajte sistem WordPress, vtičnike in grafično predlogo,
  • če želite doseči uporabnike več držav sveta, uporabite storitev CDN.

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja