Kreiranje MySql podatkovne baze v cPanelu

Za vsako profesionalno predstavitvijo na spletu stoji podatkovna baza, iz katere aplikacija bere podatke in jih zapisuje vanjo. Če nimamo res samo enostavne predstavitve na internetu, potem je nujno, da si znamo postaviti podatkovno bazo, ki jo bo uporabljal naš novi blog na sistemu WordPress, CMS, kot je Joomla ali spletna trgovina Magento.

Vsaka od naštetih aplikacij za svoje delovanje potrebuje MySql podatkovno bazo, ki jo moramo kreirati pred namestitvijo aplikacije. cPanel nam postavitev podatkovne baze popolnoma poenostavi, dejansko pa za postavitev baze ne potrebujemo nobenega računalniškega znanja. Bazo in uporabnika, ki ima različne pravice za branje in pisanje, v bazo lahko enostavno vključimo v le nekaj klikih.

cPanel nam ponuja dve možnosti za kreiranje podatkovne baze, prva je primerna za bolj izkušene uporabnike, podatkovno bazo, uporabnika in uporabniška dovoljenja moramo ustvariti posebej, poleg tega je treba uporabnika posebej povezati s podatkovno bazo. Tak način kreiranja podatkovne baze lahko uporabimo v meniju Databases -> MySql Databases.

Primernejši in enostavnejši je Čarovnik za MySql baze podatkov ali MySql Database Wizard, ki ga izberemo v meniju Databases -> MySql Database Wizard. Čarovnik nas bo najprej vprašal, kako želimo poimenovati novo bazo. cPanel pred izbranim imenom avtomatsko pripne naše uporabniško ime in podčrtaj, to pa zato, da se izognemo podvojenim imenom podatkovnih baz na strežniku. Za podatkovno bazo izberemo smiselno ime, v primeru da gre za blog na sistemu WordPress, je pametno bazo poimenovati wordpress. Pomembno si je zapomniti, da je celotno ime baze sedaj uporabniskoime_wordpress in ne samo wordpress. Smiselna uporaba imen podatkovnih baz je še posebej pomembna, ko na strežniku gostimo večje število baz, saj lahko hitro pride do zmede.

cPanel - kreiranje baze

cPanel – kreiranje baze

Ko smo določili ime podatkovne baze, kliknemo na gumb Next step, kjer moramo kreirati uporabnika, ki bo imel dostop do podatkovne baze. Uporabnik ima lahko največ sedem znakov. Tudi tukaj je pametno uporabiti premišljeno ime za uporabnika, ker gre za podatkovno bazo uporabniskoime_wordpress, ga bomo poimenovali wordpre ali mogoče samo wp – odločitev je vaša. Uporabniku je treba dodeliti še geslo, ki naj bo močno, saj nočemo, da nam nepoklicani hekerji vdrejo v bazo in nam premešajo podatke. Uporabiti je mogoče tudi generator naključnih gesel. Tudi tukaj cPanel pred uporabniško ime doda ime računa in podčrtaj, naše uporabniško ime je torej uporabniskoime_wp ali kar smo izbrali.

cPanel - kreiranje uporabnika

cPanel – kreiranje uporabnika

V naslednjem koraku moramo uporabniku določiti privilegije, ki jih bo imel pri delu s podatkovno bazo. Če nimamo posebnih zahtev, lahko uporabniku dodelimo vse pravice – All Privileges in podatkovna baza ter uporabnik sta uspešno kreirana.

cPanel - dodelitev dovoljenj uporabnika

cPanel – dodelitev dovoljenj uporabnika

Ko nas aplikacija, ki jo hočemo inštalirati, vpraša po podatkih za bazo, v ustrezna polja vpišemo polno ime baze in uporabnika, geslo in hostname, ki je običajno localhost.

V primeru, da baze in/ali uporabnika ne potrebujemo več, ju lahko enostavno izbrišemo v meniju Databases -> MySql Databases. Bazo ali uporabnika enostavno izbrišemo s klikom na rdeči x v krogcu, ki se nahaja poleg imena baze ali uporabnika. Na tem mestu morda ni odveč opozorilo, da se je pred brisanjem pametno prepričati, da baze ali uporabnika res ne potrebujemo več, saj bodo podatki v bazi dokončno izbrisani in jih ne bo mogoče povrniti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja