Nadzorna plošča cPanel

Cpanel je nadzorna plošča za spletno gostovanje, ki vam omogoča, da svoje gostovanja upravljate preko grafičnega vmesnika in množico orodij, s katerimi je administracija zakupljenega gostovanja hitra in enostavna. Kot administratorju so vam dodeljene pravice, s katerimi lahko med drugim sami spreminjate nastavitve gostovanja, nalagate, dostopate in spreminjate datoteke, upravljate z domenami in računi za elektronsko pošto, ustvarjate FTP račune in podatkovne baze ter mnogo več. Nadzorna plošča cPanel je dostopna preko spletnega brskalnika, kar pomeni, da niste vezani na računalnik in lahko upravljate svoje gostovanje od kjerkoli.

Nadzorna plošča je razdeljena na sklope Splošne nastavitve, Pošta, Datoteke in mape, Dnevniki in statistike, Varnost, Domene, Podatkovne baze, Spletne aplikacije in Napredne možnosti. Poglejmo si jih pobližje, kaj omogoča vsak od njih.

Splošne nastavitve

Nadzorna plošča cPanel - splošne nastavitve

Tukaj lahko spreminjate vaše geslo za dostop do nadzorne plošče, izberete grafično predlogo cPanela (spremenite izgled) in jezik, spremenite kontaktne podatke in ustvarite bližnjico za direkten dostop (npr. http://91.185.202.230:2082/).

Pošta

Nadzorna plošča cPanel - elektronska pošta

Ena izmed največjih prednosti administrativne plošče cPanel je ta, da lahko sami upravljate s poštnimi predali. Ni vam treba za vsako spremembo prositi ponudnika gostovanja, ampak lahko sami ustvarjate in spreminjate nove email račune. Svojo spletno pošto lahko prebirate in nanjo odgovarjate preko internetnega brskalnika s pomočjo spletnih programov Horde, SquirrelMail in RoundCube. Prav tako lahko nastavite tudi poštni posredovalnik, ki vam lahko emaile iz več računov preusmeri na enega. Še ena uporabna možnost je nastavitev avtomatskega odzivnika. To orodje omogoča, da na vsak prejeti email avtomatsko odgovorite z vnaprej sestavljenim sporočilom.

Datoteke in mape

Nadzorna plošča cPanel - datoteke in mape

Do svojih datotek lahko dostopate preko brskalnika in jih spreminjate kar preko Upravitelja datotek. V njem lahko nalagate nove datoteke, jih kopirate, ustvarite nove mape in spreminjate dovoljenja. Če želite z njimi upravljati preko FTP odjemalcev, pa si lahko naredite FTP račun za dostop do spletnega prostora. Tukaj se nahaja še ena izmed pomembnejših funkcij, ki jo velikokrat spregledamo, to je Varnostni arhiv. Vse svoje datoteke in podatkovne baze lahko snamete v ZIP formatu in si tako zagotovite miren spanec.

Dnevniki in statistike

Nadzorna plošča cPanel - dnevniki in statistike

Za spremljanje obiska in nadaljnjo izboljšavo spletne strani je nujno namestiti aplikacijo, ki spremlja statistiko obiskanosti strani. Takšni aplikaciji sta Webalizer in Awstats, ki ju lahko brezplačno namestite in z njimi spremljate dnevno število obiskovalcev, trajanje obiskov, ključne besede, preko katerih so obiskovalci prišli na vašo stran iz iskalnikov in še mnogo več. S Pretokom podatkov imate pregled nad količino prenosa podatkov vaše internetne strani preko različnih protokolov.

Varnost

Nadzorna plošča cPanel - varnost

Če želite vsebino strani ali mape skriti pred naključnimi obiskovalci, lahko to zelo enostavno naredite s funkcijo Mape zaščitene z geslom, kjer lahko za dostop do posamezne podmape nastavite uporabniško ime in geslo. Z Upraviteljem blokiranih IP številk pa lahko onemogočite dostop do vašega spletnega mesta posamičnim IP-jem ali pa snopom IP številk.

Domene

Nadzorna plošča cPanel - domene

Z nadzorno ploščo cPanel lahko upravljate z več domenami. S funkcijo Dodane domene lahko na uporabniški račun dodate poljubno število samostojnih domen (odvisno od zakupljenega paketa) in jim določite podmapo, v kateri bodo shranjene datoteke za to spletno stran. Vse dodane domene lahko upravljate kot samostojne spletne strani, naredite email račune, dodelite podatkovno bazo ali pa uporabite katero izmed aplikacij za beleženje statistike obiska. Poleg dodanih domen lahko uporabite še funkcijo Parkirane domene, s katero poljubno število domen preusmerite na svojo glavno domeno. Za parkirane domene lahko ustvarite tudi email račune.

Ustvarjanje in urejanje poddomen je mogoče preko zavihka Poddomene, kjer izberete ime poddomene in privzeto mapo (mapo, kjer boste shranili datoteke sletne strani). Če želite stalno ali začasno preusmeriti domeno ali samo določeno stran na nov URL naslov, pa lahko uporabite funkcijo Preusmeritve.

Podatkovne baze  

Nadzorna plošča cPanel - podatkovne baze

MySQL podatkovne baze lahko ustvarite s pomočjo čarovnika, ki vas vodi skozi proces ustvarjanja baze, uporabnika in dodajanje le tega k bazi, ali pa to naredite sami brez pomoči. Ustvarite lahko več podatkovnih baz (glede na zakupljen paket) in potem z njimi tudi upravljate preko enostavnega spletnega vmesnika, ki se imenuje PHPMyAdmin. Ta nadzorna plošča je na voljo tudi v slovenščini, tako da je delo v njej še enostavnejše.

Spletne aplikacije

V tem predelu si lahko ogledamo, katere spletne aplikacije so nameščene na našem računu in kateri dodatki so omogočeni na našem spletnem gostovanju. S pomočjo orodja Softaculous si lahko v sekundah ustvarimo svoj spletni dnevnik, galerijo, predstavitveno stran… Namesto da sami nameščamo tovrstne poganjalnike spletnih strani, nam ta dodatek sam kreira vse potrebno. Loči nas le klik do naše nove spletne strani.

Napredne možnosti

Ta sekcija je namenjena predvsem za napredne uporabnike spletnega gostovanja. Z orodji, ki se nahajajo tem delu nadzorne plošče cPanel, lahko spreminjamo dodatne nastavitve, ki so potrebne za zahtevnejše spletne strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja