Namestitev lastnega bloga z orodjem Softaculous

Poleg veliko drugih funkcij, kot so na primer kreiranje podatkovnih baz, dodajanje domen, poddomen in parkiranih domen, nam cPanel omogoča tudi enostavno namestitev spletnih aplikacij. Verjetno si tudi vi želite imeti svoj blog, mogoče želite tudi narediti blog za svoje podjetje, postaviti forum ali portal. cPanel nam tudi tukaj v veliki meri priskoči na pomoč – z orodjem Softaculous je namestitev bloga in drugih skript enostavna in ne zahteva posebnega znanja. Ves postopek lahko opravimo v nekaj minutah in že bomo lahko šefa presenetili s čisto novim blogom podjetja ali s katero drugo aplikacijo.

Softaculous nam omogoča enostavno instalacijo vrsto različnih blogov, CMS-jev, portalov, galerij slik, programov za vodenje projektov, spletnih trgovin, forumov in ostalih aplikacij. Softaculous najdemo v meniju Software / Services -> Softaculous. V našem primeru bomo instalirali blog WordPress, ki je najpogosteje uporabljana platforma za bloge. Instalacija ostalih aplikacij se ne razlikuje bistveno od namestitve bloga, ta navodila lahko uporabite za instalacijo katerekoli aplikacije.

V meniju na levi strani kliknemo na Blogs, na strani in v meniju se prikažejo različni programi za postavitev blogov, mi si bomo izbrali WordPress, ki je privzeto na vrhu. Za namestitev kliknemo na ikono, ob kateri je napisano, koliko diskovnega prostora bo zavzela instalacija. Če želimo, si lahko prej ogledamo demo našega novega bloga ali pogledamo stran s pomočjo (v angleščini).

Softaculous instalacija WordPress

Softaculous instalacija WordPress

V naslednjem koraku na vrhu kliknemo na povezavo Install. Odpre se nam okno, v katerem moramo izpolniti nekaj vnosnih polj. Za protokol običajno izberemo http://www, kot domeno pa izberemo eno od svojih domen ali poddomen. V naslednje polje moramo vnesti ime direktorija, v katerega želimo namestiti svoj blog. Direktorij na strežniku ne sme obstajati, za nas ga bo ustvaril Softaculous. Če želimo, da bo blog dosegljiv direktno na naslovu http://www.mojadomena.si, pustimo polje prazno.

Softaculous instalacija - izpolnitev vnosnih polj

Softaculous instalacija – izpolnitev vnosnih polj

V naslednje polje moramo vpisati želeno ime podatkovne baze, ki jo bo Softaculous kreiral za naš blog. Baza ne sme obstajati, v primeru da baza že obstaja, nas bo program opozoril. Če želimo, lahko v naslednje polje vnesemo še predpono, ki jo bodo imele tabele v bazi, polje lahko pustimo tako kot je ali vpišemo kaj drugega, lahko pa je tudi prazno.

Izbrati moramo še ime strani in opis, v polji lahko vpišemo karkoli. V zadnjem koraku izberemo še uporabniško ime skrbnika bloga (admin) in mu določimo geslo, ter vpišemo njegov email. Če želimo, lahko na koncu vnesemo še email naslov, kamor bodo poslani podatki o instalaciji. Na koncu kliknemo gumb Install… globoko vdihnemo in čez nekaj sekund nam Softaculous čestita ob uspešni namestitvi našega bloga ali katere druge aplikacije, ki jo lahko takoj začnemo uporabljati.

Softaculous uspešna instalacija bloga

Softaculous uspešna instalacija bloga

Svoj novi blog lahko vidimo na svoji domeni, v direktoriju, ki smo ga izbrali ob namestitvi, npr: http://www.mojadomena.si/wp, z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ju izbrali pa ga lahko urejamo na naslovu http://www.mojadomena.si/wp/wp-admin. Naš novi blog bo izgledal nekako tako, kot na spodnji sliki.

Izgled novega bloga

Izgled novega bloga

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja