Pogoste napake, s katerimi se srečujejo novi WordPress uporabniki

WordPress pogoste napake

WordPress je sistem, s katerim si lahko najbolj enostavno in tudi najbolj poceni oziroma kar zastonj postavite svojo lastno spletno stran, za kar niti ne potrebujete posebnega znanja. Izdelava strani je za vse, ki imajo vsaj malo smisla za tehnologijo, precej preprosta, saj je potrebno le slediti navodilom in si ob težavah pomagati z informacijami na spletu ali na forumu. Lepota WordPress je namreč v tem, da gre za odprtokodni sistem. Ustvarjajo ga uporabniki sami, zato so stalno na voljo tudi nove rešitve in izboljšave.

Ali to pomeni, da je WordPress cenena izbira? Vsekakor ne! WordPress velja za najboljšo platformo za ustvarjanje spletnih mest, uporablja pa jo množica tako spletnih strani kot spletnih trgovin, tudi tistih največjih in najbolj znanih.

10 nasvetov za WordPress začetnike

1. Sprememba uporabniškega imena in gesla

Ko si s pomočjo WordPressa ustvarite spletno stran oziroma vam jo naredijo mojstri za splet, najprej v sistemu za upravljanje preverite, kdo je določen kot administrator. Spremenite njegovo ime, da ne bo ostal samo »admin«, saj to ni varno. Spletni nepridipravi, ki bi kadar koli želeli škoditi vaši strani, bodo najprej poskusili uporabiti prav to ime administratorja.

Poleg tega določite tudi povsem novo geslo, ki naj bo kompleksno. Vsebuje naj velike in male črke ter številke, ki naj ne bodo vaše ime, ime otrok ali ljubljenčkov v kombinaciji z letnico rojstva.

2. Zamenjava privzetega slogana

Na vaši strani bo na samem začetku prikazan slogan WordPressa: še eno spletišče WordPress oz. »Just another WordPress site«, ki gotovo ne spada na resno stran. Nadomestite ga z lastnim sloganom ali s kratko predstavitvijo, ki vsebuje ključne besede, pomembne za vašo stran. Slogan se bo namreč v brskalnikih prikazoval pod imenom vaše spletne strani, torej je še kako pomemben.

3. Uporaba meta opisov

Meta opisi so sicer nujni ne le za stran na splošno, temveč tudi za vse podstrani. Zakaj? Ker se pogosto prikazujejo v iskalnikih in s tem skrbijo, da se uporabnik hitreje odloči za klik.

Yoast SEO - meta opis

Meta opis lahko v približno vrstici in pol besedila predstavi vsebino ali pa je naravnam bolj prodajno in z mislijo na optimizacijo. Pri ustvarjanju meta opisov si pomagajte z vtičnikom Yoast SEO, ki je prikazan na zgornji sliki.

4. Izbris vzorčne strani in prispevka

Da je začetek dela enostavnejši, se na WordPress strani najprej nahajata vzorčna stran in vzorčni prispevek, ki ju velja takoj izbrisati, da se na to kasneje ne pozabi. Vzorčna stran in prispevek lahko vplivata na pozicijo med zadetki v iskalniku, saj prazne ali irelevantne strani lahko na celotno spletno mesto vplivajo negativno. Če vzorčne vsebine vseeno ostanejo, jih seveda lahko odstranite tudi kasneje.

5. Celostna grafična podoba

WordPress res ponuja vse na dlani, tudi predloge že oblikovanih strani, ne ponuja pa vam celostne grafične podobe, značilne zgolj za vašo stran, znamko ali podjetje. Sami morate poskrbeti za logotip, ga kupiti na spletu ali dati v izdelavo po naročilu. Logotip naj bo prisoten na strani, v zavihku spletnega brskalnika pa naj se v celoti ali delno pojavlja kot favicon. To je majhen grafični simbol, ki spremlja ime strani in jo ponazarja tudi vizualno.

6. Uporaba varne grafične predloge

Kadar izbirate kakršne koli grafične elemente in predloge, je sicer pomembno, da ti izvirajo iz dobrih, varnih virov. Včasih se zgodi, da se prav z brezplačnimi predlogami, ki so videti vizualno zanimivo in precej podobno tistim, ki jih je sicer potrebno plačati, stran okuži z zlonamernimi programi, povezavami, skritimi vsebinami …

7. Optimizacija slikovnega materiala

Pri slikah pa je pogosta težava, da te niso primerne velikosti. Slike, ki jih uporabljamo na spletnih straneh so običajno precej majhne, kar pomeni, da je potrebno tudi fotografijo, ki jo posnamemo s svojim mobilnim telefonom, običajno pomanjšati. Če nimate programa Photoshop in ga niti ne znate uporabljati, nič za to. Na spletu so na voljo precej bolj enostavni in brezplačni programi, ki slike pomanjšajo.

In zakaj je velikost problematična? Velike slike pomenijo veliko nepotrebnih podatkov, to pa brez smisla upočasnjuje delovanje strani in lahko hitro napolni prostor, ki ga ima spletna stran na voljo.

8. Namestitev pomembnih vtičnikov

Zanemarjanje bistvenih vtičnikov, ki skrbijo za izboljšano funkcionalnost spletne strani, lahko sčasoma prinese velike težave. Uporabite varnostni vtičnik, s pomočjo katerega bo vaša spletna stran dobro zavarovana pred vdori. Uporabite vtičnik, ki skrbi za predpomnjenje, sicer si lahko zlasti ob večjem obisku obetate precejšnjo obremenitev in veliko jeze uporabnikov.

WordPress vtičniki

Ne pozabite na vtičnik, ki skrbi za piškotke, pa vtičnik, s katerim poenostavite komunikacijo z uporabniki preko kontaktnega obrazca, vtičnik za optimizacijo, zaščito pred nezaželeno e-pošto, za deljenje vsebin na družabnih omrežjih …

9. Pregled analitike v WordPress administraciji

Uporabite vtičnik za povezavo s stranjo za analiziranje. Tako boste za svojo spletno stran vedno na tekočem o tem, kakšen je njen obisk, kje so potrebne izboljšave, kaj uporabniki iščejo in najbolj pogosto berejo. Gre za avtomatiziran »feedback«, ki daje realne podatke, katerim vsekakor velja prisluhniti.

10. Skrb za redno posodabljanje

Zanemarjanje posodobitev ni nikoli dobro, zato velja skrbeti, da ste vedno v koraku s časom. Tehnologije hitro napredujejo in če WordPressa ne posodabljate, ste lahko kmalu v zaostanku, kar lahko privede do varnostne luknje.

Podobno velja tudi za same vsebine na vaši strani – tudi te večkrat osvežite oziroma dodajajte nove vsebine, ki bodo pritegnile uporabnike. Spletna stran, na kateri ni novosti in dogajanja, je spletna stran, ki tone v pozabo.

Zakaj je WordPress najboljši?

WordPress - najbolj priljubljen CMSObičajno velja reklo »malo denarja, malo muzike«, WordPress pa je tista izjema, ki potrjuje pravilo. Kljub temu, da je sistem brezplačen, že nekaj let velja za najboljšega in danes smo običajno kar presenečeni, če naletimo na novo spletno stran, ki ni izdelana v WordPressu.

WordPress temelji na odprti kodi, torej k razvoju prispevajo programerji z vsega sveta, ki redno dodajajo nove rešitve. To pomeni, da sistem ves čas napreduje in se razvija. Ker so drugi že poskrbeli za vse, pa za ustvarjanje spletne strani niti ne potrebujete posebnega znanja. Povsem preprosto je – večina stvari se upravlja kar s kliki na želene izbire.

Seveda velja izdelavo spletne strani za komercialne namene kljub temu prepustiti profesionalcu. Iz naštetih napak ste gotovo ugotovili, da ni dovolj le izbrati grafično predlogo ter dodati nekaj sličic in besedila, temveč je potrebno imeti v mislih kar nekaj stvari, ki so za spletno stran bistvene, a jih laiki večinoma niti ne opazijo.

Da bo vaša nova WordPress stran delovala kar najhitreje, boste potrebovali kakovostno spletno gostovanje. Pri Prašičku uporabljamo najsodobnejše SSD strežnike z zmogljivo opremo, ki omogočajo bliskovito hitro delovanje WordPress strani. Preverite naše pakete spletnega gostovanja, za vsa dodatna vprašanja pa nas pokličite na 059 335 005 ali nam pišite na elektronski naslov info@prasicek.si

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja