Spletno gostovanje in DNS gostovanje – kaj je razlika?

Gostovanje in DNS gostovanje - kaj je razlika?

Na prvi pogled gre za dve podobni zadevi, a dejansko spletno in DNS gostovanje nimata veliko skupnega. Njuno razliko bomo podrobno opisali v tej objavi.

Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje je storitev, ki ponuja najem spletnega prostora na strežniku. Namenjeno je predvsem za spletne strani in elektronsko pošto. Storitev koristite tako, da pri ponudniku gostovanja zakupite določen paket. Slednji se med seboj razlikujejo glede na ceno, prostor na disku, mesečni prenos podatkov, število spletnih strani, ki jih lahko gostujete, število parkiranih domen itn. Z namestitvijo strani na paket gostovanja in uporabo domene bo stran vidna na svetovnem spletu.

Za vse, ki naročite paket gostovanja pri nas, nudimo gostovanje na zmogljivih SSD strežnikih, ki so locirani v Sloveniji. Svojo stran boste urejali preko najbolj priljubljene nadzorne plošče cPanel, v primeru težav in dodatnih vprašanj pa vam je na voljo naša tehnična podpora.

Kaj je DNS gostovanje?

DNS je kratica za Domain Name Server, kar pomeni domenski strežnik. Njegova primarna funkcija je, da pretvori ime domene v obliko, ki je razumljiva v strežniškem okolju.

Vsaka domena je dosegljiva na določenem IP naslovu (npr. 54.213.66.712). Ker je taka oblika domene za ljudi težje zapomljiva, v brskalnik vpisujemo imena domen, na primer moja-domena.com. Te oblike spletni strežniki ne prepoznajo in tukaj svojo vlogo odigra DNS strežnik. Le-ta ime domene pretvori v IP naslov, preko katerega spletni strežniki poiščejo stran, ki jo želimo obiskati.

DNS gostovanje je storitev, ki je odgovorna za DNS zapise (A, AAAA, CNAME, MX, TXT, SRV itn.). Z njegovo uporabo svojo domeno usmerite na želeni IP naslov, nastavite MX zapise in urejate druge nastavitve, povezane z domenami. DNS gostovanje se pogosto uporablja, kadar želite uporabiti lastno domeno za svojo spletno stran, ki ste jo izdelali z orodji, kot so Wix, Weebly itn.

Pri Prasicek.si vam nudimo brezplačno DNS gostovanje, ki ga urejate prek naročniškega centra Moj Prašiček. Če želite domeni spremeniti DNS zapise, smo za vas pripravili tudi natančna navodila, kako to naredite.

Razlike med spletnim in DNS gostovanjem

Spletno in DNS gostovanje torej nimata veliko skupnega. Prvo je namenjeno spletnim stranem in elektronski pošti, drugo pa domenam. Od obeh storitev za nemoteno delovanje spletne strani v večini primerov potrebujte samo spletno gostovanje, DNS gostovanje pa je npr. uporabno, kadar želite za svojo spletno stran uporabiti drugo domeno.

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja