V 10 korakih do WordPress strani

WordPress spletna stran

1. Registrirajte domeno

Preden se predstavite na svetovnem spletu, boste morali registrirati svojo domeno. Pri izbiri imena domene bodite izvirni in glejte predvsem na to, da si bo domeno lahko zapomniti. Hkrati naj domena ne bo predolga in če je le možno, naj ne vsebuje minusov. Ne spreglejte tudi naše objave 12 nasvetov za izbiro prave domene.

Registracija domene

Registrirate lahko domene z različnimi končnicami. Za slovenski trg bo najboljša izbira končnica .SI, za tuji pa .COM, .NET ali .EU. Za resne projekte vam svetujemo, da registrirate domene z vsemi naštetimi končnicami in se na ta način izognete morebitnim kasnejšim težavam s konkurenco. Preverite tudi vse bolj priljubljene tematske domene.

2. Priskrbite si kakovostno spletno gostovanje

Ponudnikov spletnega gostovanja je veliko, tako tujih kot domačih. Razlike med posameznimi ponudniki so lahko zelo velike, zato je pred izbiro smiselno raziskati, kateri si zaslužijo vašo pozornost.

Spletno gostovanje

Po internetu pobrskajte, kaj o posameznih ponudnikih menijo drugi uporabniki, saj vam bo to v veliko pomoč pri odločitvi. Pri izbiri ne upoštevajte le cene, temveč tudi odzivnost podporne službe, hitrost strežnika ter lastnosti posameznih paketov (npr. koliko domen podpira izbran paket, koliko pasovne širine vam pripada in podobno).

3. Na strežnik namestite platformo WordPress

Ko ste opravili z registracijo domene in zakupom spletnega prostora, je čas, da na strežnik namestite WordPress. To lahko storite preko FTP odjemalca, veliko lažje pa bo kar prek cPanel nadzorne plošče. V cPanelu poiščite zbirko aplikacij Softaculous in v njej izberite WordPress, nato pa lahko z le nekaj izpolnjenimi vrsticami in kliki namestite celotno platformo.

WordPress

Ker v vseh cPanel nadzornih ploščah ni nameščene zbirke Softaculous, vam priporočamo, da se pred izborom ponudnika spletnega gostovanja o tem pozanimate. Lahko pa vam povemo, da smo pri Prasicek.si za zbirko aplikacij poskrbeli, saj ta močno olajša delo namestitve sistema WordPress in prepreči morebitne zaplete, na katere lahko naletite pri ročnem nameščanju prek FTP odjemalca.

Preverite podrobna navodila za namestitev sistema WordPress prek cPanel.

4. Izberite želeno WordPress temo

WordPress tema oziroma predloga je oblikovna podloga za vašo spletno stran. Na voljo je na tisoče plačljivih in brezplačnih tem. Lahko jo naročite tudi po meri, vendar boste morali za to odšteti več denarja.

Pogoji za izbiro dobre teme so:

  • čista koda brez nepotrebnih vrstic,
  • všečen dizajn,
  • prilagodljivost za mobilne telefone in tablice,
  • kompatibilnost z zadnjo verzijo WordPressa,
  • kompatibilnost z večino popularnih vtičnikov.

Zaradi visoke konkurence večina grafičnih predlog izpolnjuje vse zgoraj naštete pogoje.

Preden izberete temo, se vprašajte še:

  • Ali se tema ujema z mojimi zahtevami?
  • Ali jo lahko prilagodim po svojih željah?
  • Ali se barve teme skladajo z vsebino spletne strani?
  • Kako hitro tema ne bo več zadoščala mojim potrebam?

Prodajna spletna stran mora biti zgrajena po okusu obiskovalcev. Velikokrat se namreč zgodi, da se izgubimo v lastnem slogu. Zato je pametno, da za mnenje o posamezni temi povprašate tudi druge.

5. Uredite osnovne nastavitve

Naslednji korak, ki bo izboljšal delovanje vaše WP strani, je ureditev osnovnih nastavitev strani. Svetujemo vam naslednje:

  • Aktivirajte Akismet: Akismet je najboljše prednaloženo orodje proti neželenimi spam komentarji. Potrebno ga je le aktivirati in generirati API ključ. Ta korak seveda ni potreben, če nameravate komentarje popolnoma izključiti.
  • Nastavite strukturo trajnih povezav: Osnovni prispevek je v WordPress URL-ju videti tako: spletnastran.com?p=456. Z ureditvijo trajnih povezav (ang. Permalinks) bo v URL-ju namesto p=456 viden naslov vaše objave. S tem vas bodo obiskovalci lažje našli in objava bo izgledala lepše.
  • Namestite vtičnike: Obstaja cela vrsta vtičnikov, ki izboljšajo funkcionalnost sistema WordPress. Med najpomembnejše spadajo vtičniki za optimizacijo spletne strani (SEO), vtičniki za prikaz obvestila o piškotkih ter varnostni vtičniki.

6. Zaščitite WordPress

WordPress je relativno varen sistem, vendar se morate zavedati, da prav nobena spletna stran ni 100 % varna. Priporočljivo je, da vašo spletno stran zaščitite kolikor se le da. Ne glede na to, koliko vložite v varnost vaše strani, bo, dokler je aktivna, vedno izpostavljena spletnim virusom.

Varnost lahko izboljšate z naslednjimi ukrepi:

  • WordPress naj bo vedno posodobljen na zadnjo različico. S skoraj vsako posodobitvijo WP razvijalci ustvarijo verzijo, ki preprečuje znane vdore.
  • V glavi spletne strani (<head>) skrijte podatek, katero verzijo WordPressa uporabljate. V nasprotnem primeru potencialnim napadalcem sporočate, kako lahko napadejo vašo stran – še posebej, če ne uporabljate najnovejše WordPress različice.
  • Spremenite svoje uporabniško ime iz admin v kaj drugega. Spletni napadalci namreč vedo, da večina uporabnikov ne spremeni uporabniškega imena. S tem imajo prednost pri vdoru v spletno stran, saj potrebujejo le še geslo.
  • Namestite vtičnik WordFence Security. Ta velja za enega najbolj zanesljivih varnostnih vtičnikov.

7. Optimizirajte stran za spletne iskalnike

Spletna optimizacija je ključnega pomena za dvig obiska vaše strani. Čeprav imajo nekatere teme že vgrajen SEO vtičnik, je priporočljivo, da ga namestite sami. Priporočamo vtičnik Yoast SEO ali All in One SEO Pack.

Optimizacija spletnih strani

Osnovne funkcije SEO vtičnikov so nastavitev poljubnih naslovov in meta opisov, upravljanje z zemljevidom spletnega mesta in urejanje datoteke robots.txt. Najbolje bo, da preizkusite oba omenjena vtičnika in nato izberite tistega, ki vam bolj ustreza.

8. Namestite kodo za beleženje statistike

Z aplikacijo za analitiko spletne strani lahko pridete do koristnih podatkov, kot so:

  • Kako so obiskovalci prišli do vaše strani?
  • Kako dolgo so na spletni strani ostali?
  • Koliko strani oziroma objav so si ogledali?
  • Katere strani oziroma objave so brali?

Najbolj popularna aplikacija za beleženje statistike je Google Analytics, saj je popolnoma brezplačna in zajema vse, kar boste potrebovali. Poleg tega vedno prikaže relevantne rezultate, pa naj bo vaša spletna stran velika ali majhna. Vse, kar morate storiti, je, da ustvarite Google Analytics račun, kreirate novo kodo za spremljanje statistike ter le-to vmestite v glavo ali nogo spletne strani.

9. Redno izdelujte varnostne kopije

Varnostne kopijeVarnostno kopiranje je eden izmed najpomembnejših korakov seznama. Če gre pri ustvarjanju ali spreminjanju spletne strani kar koli narobe, lahko izgubite vse podatke, vloženo delo pa v trenutku splava po vodi.

Zato je zelo pomembno, da redno izdelujete varnostne kopije, pri tem pa shranjujete tako datoteke in mape kot tudi baze podatkov.

Pri Prasicek.si skrbimo za redno samodejno izdelovanje varnostnih kopij. Vsem naročnikom so v nadzorni plošči cPanel na voljo dnevne, tedenske in mesečne varnostne kopije. Pripravili smo tudi navodila, kako iz rezervnih kopij obnoviti datoteke in mape ter kako obnoviti podatkovno bazo mySQL.

10. Nastavite predpomnjenje (ang. Caching)

Vsakič ko nekdo obišče vašo stran, se WordPress poveže s strežnikom, kjer spletna stran gostuje. To pa vključuje pridobivanje naslova in vsebine iz podatkovne baze ter izvajanje ostalih procesov. Prikazovanje statične verzije je dobra rešitev, če si stran ogleduje več ljudi, saj se le-ta prikaže veliko hitreje. Pri tem vam lahko pomaga WordPress vtičnik W3 Total Cache.

Vsi ti nasveti vam bodo pomagali pri izgradnji kakovostne WordPress spletne strani. Srečno!

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja