Yoast SEO – napaka pri posodobitvi

Huda napaka na SEO Yoast vticniku

Vsi, ki ste že srečali s sistemom WordPress, zagotovo poznate vtičnik Yoast SEO. Gre za najbolj priljubljen SEO vtičnik, o čemer priča tudi več kot 5 milijonov namestitev. V zadnji večji posodobitvi na verzijo 7.0 je prišlo do neljube napake, ki je doletela večino uporabnikov tega vtičnika. V tej verziji je bila namreč samodejno onemogočena funkcija preusmeritve URL priponk.

Če tudi vi na svoji spletni strani uporabljate ta vtičnik, potem berite dalje in preverite, zakaj in kako lahko ta nastavitev funkcije škoduje vaši spletni strani. Seveda bomo v prispevku navedli tudi rešitev, kako težavo odpraviti.

Ali je preusmeritev URL priponk nastavljena na “da”?

Najprej preverite, kaj imate trenutno nastavljeno pri omenjeni funkciji. Prijavite se v administracijo svoje WordPress strani in odprite nastavitve vtičnika Yoast SEO. V rubriki Media preverite nastavitev “Redirect attachment URLs to the attachment itself?“.

Nastavitev preusmeritev URL priponk

Če je le-ta nastavljena na “da” (ang. Yes), potem ni razlogov za skrb. Posodobite vtičnik Yoast SEO na zadnjo verzijo in zadeva je urejena.

Ali je preusmeritev URL priponk nastavljena na “ne”?

Če ste sami to funkcijo nastavili na “ne“, potem se verjetno zavedate posledic te nastavitve. V kolikor tega niste nastavili sami, pa je pomembno, da čim prej ukrepate. Če je namreč ta funkcija nastavljena na “ne”, WordPress ustvari novo podstran za vsako sliko, ki jo naložite oziroma imate naloženo na svoji strani. Posledično so na spletnem mestu dodane vsebinsko šibke strani (ang. thin content).

Pomanjkljiva vsebina prinaša vsaj dve negativni posledici za celotno spletno stran:

  • Google lahko kaznuje stran z nižjimi uvrstitvami med rezultati iskanj.
  • Zaradi tega se lahko zmanjša obisk na vaši spletni strani.

Kako rešiti nastalo situacijo?

Prvi korak je, da čim prej poskrbite za preusmeritev URL priponk, tako da zgoraj omenjeno funkcijo nastavite na “da”. Vendar to ne bo dovolj, saj lahko traja tudi do pol leta, da Google odstrani nezaželene povezave iz rezultatov iskanja.

Drugi korak je, da namestite vtičnik Yoast SEO: Search Index Purge. Z njegovo aktivacijo boste Googlovim iskalnim pajkom sporočili, da je prišlo do sprememb na vaši strani. S tem boste dosegli hitrejši izbris vsebinsko šibkih podstrani, ki bodo vsebovale le slike, iz rezultatov iskanj.

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja