Cron Jobs opravila

Cron Jobs se uporablja za načrtovanje opravil, ki se na strežniku izvajajo samodejno. Administratorji jih najpogosteje uporabljajo za avtomatizacijo vzdrževanja ali upravljanja sistema, opravila pa so pomembna tudi pri razvoju spletnih aplikacij. Obstaja namreč veliko primerov, ko aplikacija za svoje delovanje potrebuje periodično izvajanje vnaprej določenih nalog.

V nadaljevanju si preberite, kako Cron opravila nastavite v nadzorni plošči cPanel.

1. Vpišite se v nadzorno ploščo cPanel (navodila za prijavo v cPanel).

2. V razdelku »ADVANCED« poiščite povezavo »Cron Jobs« in kliknite nanjo.

Cron Jobs

3. Če želite biti o obveščeni o opravljenih Cron opravilih, v polje »Email« vpišite svoj e-poštni naslov, na katerega želite prejemati obvestila.

Cron Email

Dobro je vedeti: V kolikor ne želite prejemati obvestil o izvajanju opravil, za posamezen Cron ukaz dopišite > /dev/null 2>&1.

4. Nastavite pogostost izvajanja Cron opravil. V prvem polju »Common Settings« so vam voljo osnovne nastavitve (npr. enkrat na uro, enkrat na dan, enkrat na mesec, …), če želite frekvenco specificirati natančneje, pa izpolnite preostalih pet polj.

Frekvenca izvajanja Cron opravil

Dobro je vedeti: Ker pogosta Cron opravila lahko preobremenijo vaš paket gostovanja, vam priporočamo, da časovnega intervala ne nastavite na manj kot 1 uro.

5. V polje »Command« vpišite ukaz, ki se bo izvajal v prej določenem časovnem intervalu, in vnos potrdite s klikom na gumb »Add New Cron Job«.

Primer Cron ukaza

Ukaz, prikazan na zgornji sliki, bo v predhodno definiranem časovnem intervalu zaganjal datoteko cron.php, ki se nahaja v direktoriju /magento znotraj /public_html. Ko boste kreirali svoje Cron ukaze, ne pozabite besede »user« zamenjati s svojim uporabniškim imenom.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!