5 nasvetov za izbiro močnega gesla

Močno geslo

Internet je mreža, ki povezuje svet. To pomeni, da lahko na vaša spletna vrata potrka kdor koli, ne glede na to, kje se nahaja. Tako kot vsakogar ne bi spustili v svoj dom in bi v ključavnici varno obrnili ključ, velja za enako zaščito skrbeti tudi v kibernetskem svetu. Ta ključ je geslo.

Tako kot za odpiranje vrat svojega stanovanja ne bi uporabili preprostega tipskega ključa in ključavnice, ki jo lahko odklene vsakdo, tudi gesla ne izberite tako, da se hitro razvozla. Naj bo močno, da vam bo dejansko zagotavljalo zaščito.

1. Za vsaka vrata drug ključ

Pogosta napaka uporabnikov spleta je, da se odločijo za eno geslo, ki ga nato uporabljajo vedno in povsod. Res je, da to zmanjša možnost, da bi geslo pozabili, a to ne sme biti izgovor. Gesla si lahko zapišemo, prav tako pa lahko v primeru izgube vedno prosimo za obnovitev. Dokazati moramo svojo identiteto in odgovoriti na kakšno vprašanje ali pa ga tudi brez vprašanj dobimo v svoj elektronski nabiralnik.

Geslo

Uporaba enega gesla za vse je primerljiva z uporabo enega ključa, ki odpira vaš dom, počitniško hišico, zažene avto, odpre sef …

2. Gesla naj ne bodo splošne besede ali osebni podatki

Predstavljajte si, da ste sami v vlogi vlomilca oziroma hekerja. Katera gesla bi najprej preizkusili? Rojstne datume družinskih članov, datum poroke, imena otrok, imena ljubljenčkov, kraj bivanja, nekaj najljubšega (npr. film, knjigo, jed). Če na tak način ne bi uspeli, bi poskusili tudi s splošnimi izrazi in besedami, za katere se vam glede na uporabnikovo udejstvovanje na spletu zdi, da so mu blizu.

Takšna gesla torej niso dovolj trdna! Enako enostavna so gesla »geslo«, »tosemjaz«, »1000«, »abc«, »xyz« in podobna.

3. Uporabljajte množico znakov

Kaj pravite na geslo »dr6hvjE#e«? Na prvi pogled izgleda zakomplicirano, a če ga petkrat ponovite, ga boste znali že na pamet. Če uporabljate takšna gesla, je verjetnost, da jih nekdo razvozla, tolikšna kot zadetek visoke vsote na lotu. Če geslo še podaljšate in dodate vmes še več znakov, pa bo ugibanje še težje.

4. Poskrbite za možnost obnove gesla

Kadar geslo izgubite ali ga pozabite, lahko zaprosite za novega. Nekatere manj občutljive spletne strani vam ga bodo enostavno poslale na e-naslov, ki ste ga podali ob prijavi, zato poskrbite, da bo ta vedno pravi oziroma ga posodobite, če ga zamenjate.

Pri drugih boste morali odgovoriti na kakšno osebno vprašanje, ki ste ga ob prijavi izbrali sami, na primer: Kako je bilo ime vaši učiteljici v prvem razredu osnovne šole? Vedno izberite vprašanje, pri katerem odgovor zagotovo poznate in ni možnosti, da bi se zmotili. Hkrati naj bo takšno, da odgovora drugi ne morejo poznati – vaš rojstni kraj je na primer precej lahko ugotoviti.

5. Uporabite generator gesel

Nimate ideje, kako se domisliti močnega gesla? Uporabite generator gesel (ang. password generator), kjer z vsakim klikom na gumb dobite novo zapleteno geslo. Klikajte, dokler ne naletite na takšnega, ki je sicer zapleteno, a menite, da si ga boste lahko hitro zapomnili.

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja