Kako preprečiti zlorabo e-novic?

Kako preprečiti zlorabo e-novic?

Na e-novice se pogosto prijavljajo tudi spletni napadalci. Ali veste, kakšne so posledice, če potem pošiljate e-novice na naslove, kjer so med prejemniki poleg legitimnih še nezaželeni (SPAM) e-naslovi? Odgovor vam ponujamo v tokratni objavi, kjer boste med drugim izvedeli, kako preprečite zlorabo prijav na e-novice ter kako ugotoviti, katere prijave so lažne.

Negativne posledice nezaželenih prijav na e-novice

Če imate v svoji bazi prejemnikov e-novic veliko SPAM e-mail naslovov, to negativno vpliva na stopnjo dostavljivosti. Če se ta stopnja konstantno znižuje, bo začel padati ugled pošiljatelja e-poštnih sporočil. Posledično bo odstotek uspešno dostavljenih sporočil vedno manjši. To pomeni, da bodo legitimni prejemniki, ki želijo brati vaše e-novice, le-te prejeli med nezaželeno e-pošto.

Od novembra 2017 dalje Microsoft takoj blokira pošiljatelje nezaželenih e-novic. Ta ukrep velja za vse, ki za pošiljanje e-pošte uporabljajo katero od naslednjih storitev: Hotmail, Live, Exchange mail, Outlook, OneDrive, Yahoo, Elude, Mail.com, Yandex, Yoho, ProtonMail in Tutanota. Strožja pravila glede pošiljanja nezaželenih e-novic veljajo še za uporabnike storitev MailChimp, MailGun in EmailDirect.

Če torej preko svojega e-poštnega naslova pošiljate e-novice, ki se zaradi SPAM prejemnikov pogosto znajdejo med nezaželeno pošto, se lahko vaša domena znajde na črni listi (ang. Blacklist). To pomeni, da bo moteno tudi pošiljanje legitimne pošte. Lažne prijave na e-novice imajo torej posledice, ki negativno vplivajo na vašo spletno komunikacijo.

Kako ugotoviti, kateri e-naslovi so lažni?

Preden odstranite lažne e-naslove, jih morate poiskati v svoji bazi e-naslovov. Na voljo imate vsaj tri načine, da identificirate lažne e-mail naslove.

1. Sumljiv e-naslov

Najbolj enostaven način je, da preverite ime e-naslova. Če le-ta že na prvi pogled deluje sumljivo, potem obstaja verjetnost, da gre za SPAM e-poštni naslov. Poglejmo nekaj primerov:

  • uyroadsidehero.ad.partner@bridreseny.com,
  • Indigo.Credit.Card.Offer@botiorfarmy.com,
  • veterinarios@maa.gba.gov.ar,
  • brut98619@bowdspokatrity.com.

Vsi zgornji e-naslovi so primeri SPAM e-naslovov. Imena in domene so izmišljena in ne pripadajo nobeni osebi ali organizaciji.

2. Neznan vir prijave

Če do prijave ni prišlo preko vaših obrazcev za prijavo na e-novice, potem obstaja sum, da gre za lažno prijavo. V kombinaciji s prejšnjo točko preprosto identificirate e-naslove, ki so se prijavili preko neznanega vira.

3. Osebni podatki uporabnika

Če so vaše e-novice namenjene samo slovenskim spletnim uporabnikom, potem so prijave s tujimi imeni lahko razlog, da takšnega uporabnika izločite iz svoje baze prejemnikov e-novic. V vsakem primeru pred tem dejanjem uporabnika preverite še s pomočjo prvih dveh točk, da se prepričate o njegovi legitimnosti.

V primeru, da vaše e-novice niso omejene na točno določen trg, potem preverite kombinacijo imena in priimka ter e-poštni naslov uporabnika, ki se je prijavil na vaše e-novice. Če preverjeni podatki nimajo nobene medsebojne povezave, obstaja verjetnost, da gre za SPAM prijavo. Za lažjo predstavo si poglejte spodnje SPAM prijave na e-novice:

  • John Smith – BRH.Ad@brangestra.com
  • Tiffany Kathy – tifft63bxy@michelle-a-ann.info
  • C. Amber – noreply@bubrexzannach.com

Kako odstraniti lažne prijave na e-novice?

Odstranitev lažnih uporabnikov je odvisna od tega, kateri program uporabljate za pošiljanje e-novic. V nadaljevanju vam bomo pokazali, kako v šestih korakih odstranite lažne prijave na e-novice, če uporabljate orodje MailChimp.

  1. Prijavite se v svoj MailChimp račun in ustvarite novo področje (ang. Create a static segment).
  2. V spustnem meniju označite vse naročnike na e-novice.
  3. V prvem pogoju spustnega menija nastavite Datum dodan (ang. Date Added) po (ang. is after) določenem datumu (ang. A specific date) in izberite želeni datum.
  4. Za drugi pogoj v spustnem meniju nastavite Vir prijave (ang. Signup Source) je bil (ang. source was) obrazec za prijavo (ang. Hosted Signup Form).
  5. Kliknite na Predogled izbranega področja (ang. Preview Segment).
  6. Izberite lažne prijave in jih izbrišite.

Odstranitev lažnih prijav v MailChimp

Kako preprečiti lažne prijave na e-novice?

Ko odstranite lažne prijave na e-novice, morate poskrbeti še za zaščito, da ne bo prihajajo do novih. Najbolj učinkovito pri tem vam pomaga reCAPTCHA test.

Najprej je potrebna aktivacija testa reCAPTCHA, ki jo opravite v petih korakih.

  1. Obiščite reCAPTCHA stran in kliknite na gumb My reCAPTCHA. Vpišite se s svojim Google računom. Če ga še nimate, ga ustvarite v nekaj korakih.
  2. V rubriki Registriraj novo stran (ang. Register a new site) v polje Oznaka (ang. Label) dodajte opis, na primer naslov svoje spletne strani.
  3. Izberite različico reCAPTCHA testa, ki jo želite uporabiti. Priporočamo vam reCAPTCHA v3, ki je najbolj napredna različica tega testa.
  4. Pod rubriko Domene (ang. Domains) dodajte domeno svoje spletne strani.
  5. Sprejmite pogoje poslovanja in kliknite na gumb Registriraj (ang. Register).

reCAPTCHA - Registracija nove strani

Po opravljeni registraciji boste pridobili ključ strani in skrivni ključ. Dodajte ju na svoje obrazce za prijavo na e-novice ter nastavite, da se uporabniku prikaže reCAPTCHA test, ko želijo oddati prijavo na e-novice. Več o reCAPTCHA testu in tem, kako ga nastaviti, si preberite v objavi Kako preprečiti zlorabo obrazca za priporočila?

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja