Zakaj bi si namestili SSL certifikat?

Varnost podatkov

Poskrbite za varnost podatkov.

Kratica SSL izhaja iz angleščine – Secure Socket Layer. Gre za danes najbolj široko uporabljen varnostni protokol, ki skrbi za enkripcijo podatkov, ki se prenašajo med strežnikom in brskalnikom spletnega uporabnika. Ker protokol podatke šifrira, je še posebej uporaben na spletnih straneh, kjer se med stranjo in obiskovalcem pretakajo občutljivi podatki, kot so gesla, kode, osebni podatki, številke kreditnih kartic ipd. Takšni podatki so značilni predvsem za spletne trgovine, kjer mora stranka pustiti kar nekaj občutljivih podatkov. SSL certifikati so tako pomembni, da so na spletnih straneh, ki sprejemajo plačila s kreditnimi karticami, celo obvezni.

SSL certifikat torej izjemno poveča varnost uporabe spletnega mesta, saj so podatki šifrirani. Čeprav jih spletni nepridipravi še vedno lahko prestrežejo, pa jim takšni podatki kaj prida ne koristijo, saj je njihova enkripcija vse prej kot enostavna.

Ker SSL certifikati močno povečajo varnost spletnega mesta, v očeh obiskovalcev vzbujajo precej večje zaupanje. Res je, da se večina uporabnikov tega dandanes še ne zaveda, prav gotovo pa se bo to v bližnji prihodnosti spremenilo. Ljudje se bodo vse bolj pričeli zavedati pomembnosti URL naslova, ki se namesto običajnega ‘http’ prične s ‘https‘ in ima poleg tega še ikono ključavnice. Pri nekaterih certifikatih je uporaba poudarjena celo tako, da je levo od URL vrstice v zgornjem delu brskalnika s svetlo zeleno pisavo izpisano ime podjetja, ki je za svojo spletno stran pridobilo varnostni SSL certifikat.

Iskalnik Google

Z SSL certifikatom do višje uvrstitve v Googlu.

Poleg same varnosti in večjega zaupanja obiskovalcev pa ima SSL certifikat še eno prednost, ki postaja vse pomembnejša, zato jo vse več slovenskih spletnih strani že s pridom izkorišča. Gigant med iskalniki Google je nedavno oznanil, da po novem njihov algoritem razvrščanja rezultatov iskanja upošteva tudi to, ali določena spletna stran uporablja SSL certifikat ali ne. Tiste strani, ki imajo certifikat nameščen, so nagrajene z višjo pozicijo, kar posledično vpliva na večjo obiskanost spletne strani. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da višje, kot je spletna stran uvrščena med rezultati iskanja, več klikov oziroma obiskovalcev je deležna.

Če imate v lasti spletno trgovino in je domena registrirana pod vašim imenom, vam vsekakor svetujemo, da si SSL certifikat čim hitreje priskrbite. Ker bodo obiskovalci vaši strani bolj zaupali, bodo z manj strahu in zadržkov opravili nakup, posledično pa se bo zvišala vaša stopnja konverzij. Glede na to, da cena SSL certifikata ni visoka, se nakup zagotovo izplača. No, obstajajo tudi precej dražji SSL certifikati, toda po vsej verjetnosti bo zadoščal že eden izmed osnovnih Rapid SSL oziroma Positive SSL certifikatov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja