IDN domene – prednosti in slabosti

IDN domene

IDN domene (Internationalized Domain Names) so “internacionalizirane domene”, ki jih najpogosteje imenujemo kar domene s šumniki. Zakaj se razlikujejo od ostalih domen in katere so njihove prednosti ter slabosti, boste izvedeli v tokratni objavi.

Lastnosti IDN domen

Če želite registrirati slovensko IDN domeno, lahko pri izbiri imena uporabite tudi šumnike č, š, ž in preglase. IDN domene namreč poleg črk angleške abecede, številk od 0 do 9 in vezaja podpirajo tudi znake latinice, cirilice, kitajščine, grščine in drugih pisav.

Preden se odločite za IDN domeno, je potrebno, da preverite, ali vaša želena domena sploh podpira IDN znake. Med priljubljene domenske končnice, ki podpirajo registracijo s posebnimi znaki, spadajo: .COM, .ORG, .NET, .SI, .EU itn. Svojo želeno domeno preprosto vpišite na naši strani in v primeru, da se pod domeno izpiše obvestilo “Ta domena ne podpira posebnih (IDN) znakov“, izberite drugo domeno, ki podira IDN znake.

Kot zanimivost lahko povemo, da .SI domena že od leta 2010 podpira IDN znake. Katere vse lahko uporabite, preverite na strani vrhovnega registrarja.

IDN domene v praksi

Za pretvorbo domene v IP-naslov in obratno skrbi DNS gostovanje, ki prepozna samo ASCII znake. Ker šumniki in ostali posebni znaki ne spadajo med ASCII znake, je potrebna njihova pretvorba v ACE niz (ASCII Compatible Encoding). Za ta postopek poskrbi sistem Punycode, kjer po končanem procesu domena dobi predznak “xn—“. Za lažjo predstavi si poglejmo nekaj IDN domen v praksi:

DOMENA PUNYCODE
morski-prašiček.si xn--morski-praiek-zvb27j.si
kärnten.at xn--krnten-bua.at
โรงแรมรีสอร์ท.com xn--72c6a3agbba9c1a2fugj4l.com
技術.com xn--2qux55f.com

Tri prednosti registracije IDN domene

Če se želite predstaviti na trgu, kjer primarni jezik ni angleščina, potem se lahko z IDN domeno predstavite na izviren način.

Za slovensko govoreče obiskovalce spleta je na primer domena morski-prašiček.si bolj zapomljiva kot identična domena brez šumnika. Prav tako jo boste sogovorniku lažje povedali kot domeno brez uporabe šumnika.

Domen z IDN znaki je registriranih bistveno manj kot tistih, ki teh znakov ne uporabljajo. S tem imate večjo možnost, da je domena, ki jo želite registrirati še vedno prosta.

Štiri slabosti registracije IDN domene

Kot smo omenili, so za domene s končnico .SI IDN znaki na voljo že od leta 2010, a kljub temu se uporabniki spleta še niso navadili nanje. Če sogovorniku poveste, da imate domeno morski-prašiček.si, obstaja velika verjetnost, da bo v brskalnik vtipkal morski-prasicek.si.

Nekatere, predvsem starejše različice brskalnikov pretvorijo IDN domene v ACE niz, kar pomeni, da bo domena morski-prašiček.si v iskalniku izgledala takole:

xn--morski-praiek-zvb27j.si

Če uporabnik iz druge države na svoji tipkovnici nima ustreznih znakov, ne more obiskati vaše spletne strani z neposrednim vpisom domene v URL vrstico.

Nekateri e-poštni strežniki ne prepoznajo IDN domen, zato je njihova uporaba za ustvarjanje e-poštnih predalov neustrezna. V nadaljevanju preverite, kateri e-poštni programi podpirajo in kateri ne podpirajo uporabe IDN domen.

E-poštni programi, ki omogočajo uporabo IDN domen:

  • Microsoft Outlook 2007 in novejše različice,
  • Mozilla Thunderbird 24 in novejše različice,
  • Opera 9 in novejše različice,
  • iPhone Mail,
  • Apple Mail (na operacijskem sistemu MacOS 10.5 Leopard in novejše različice).

E- poštni programi, kjer uporaba IDN domen ni možna:

  • Windows Live Hotmail,
  • Windows Live Mail (OS Microsoft XP in Vista),
  • Microsoft Entourage,
  • Windows Mail (OS Microsoft Vista),
  • Samsung Galaxy Android.

V kolikor program ne podpira uporabe IDN domen, je slednje potrebno pretvoriti v ACE niz.

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja