Nasveti za pravilno poimenovanje datotek

Pravilno poimenovanje datotek

Če bi primerjali vzorec imen datotek pri treh ljudeh, bi najverjetneje opazili tri različne načine poimenovanja. Medtem ko bi nekdo imena datotek vedno začel pisati z veliko začetnico, bi drugi uporabljal le male črke, tretji pa bi namesto uporabe sičnikov v imena vključeval tudi šumnike. Zagotovo ste tudi vi že opazili najrazličnejša poimenovanja, ko ste od drugih prejeli e-pošto s pripetimi datotekami.

Največkrat zaradi različnih načinov poimenovanj datotek ni težav, včasih pa vendarle. Eden izmed bolj poznanih primerov, pri katerem lahko pride do težav, je migracija spletne strani z enega strežnika na drugega. Ker različni sistemi lahko uporabljajo različne načine (de)kodiranja znakov, lahko ob uporabi posebnih znakov pride do nedelujočih elementov.

Največkrat se težava kaže v tem, da po prenosu strani na drug strežnik ne delujejo določene slike. Zakaj nekatere delujejo, druge pa ne? Po vsej verjetnosti zato, ker določene slike vsebujejo šumnike ali druge posebne znake, ki jih novi strežnik ni uspel pravilno dekodirati. Lahko pa bi tudi zapisali, da so bili podatki na starem strežniku izvoženi oziroma kodirani z uporabo neustreznega standarda.

Nepravilno poimenovanje slike

Osnovni standard za kodiranje znakov v elektronskih komunikacijah je ASCII, ki vključuje 128 znakov. Poleg omenjenega standarda obstajajo še številni drugi, med katerimi je daleč najpogosteje uporabljen UTF-8. Ta poleg ASCII znakov vsebuje tudi šumnike in mnoge dodatne posebne znake.

Ob migraciji spletne strani z enega na drug strežnik torej lahko nastopijo težave. Včasih do pojava napačnih znakov pride ob prenosu strani s FTP odjemalcem, prav tako pa do nedelovanja datotek (npr. slik in PDF dokumentov) lahko privedejo napake v MySQL ali podobni podatkovni bazi.

Kako pravilno poimenovati datoteke?

Pravzaprav je vse skupaj zelo enostavno: v imenih datotek uporabljajte le male črke (a-z) in števke (0-9), posamezne besede pa ločite z vezajem (-).

Primeri ustreznih poimenovanj datotek:

  • ales-kristan.jpg
  • crno-belo-ozadje.png
  • krizisce.jpg
  • psicka-lana.jpg

Primeri neustreznih poimenovanj datotek:

  • Aleš Kristan.jpg
  • črno-belo-ozadje.png
  • Križišče.jpg
  • PSIČKA_LANA.JPG

5 pravil za poimenovanje datotek

Naj za konec še enkrat povzamemo, katera pravila velja upoštevati pri poimenovanju datotek:

  1. Ne uporabljajte šumnikov in drugih črk, ki niso zajete v angleški abecedi (ä, ö, ü, ŕ, ł, …).
  2. Ne uporabljajte pik, vejic in drugih posebnih znakov ($, #, %, /, <, >, {, }, …).
  3. Med posameznimi besedami ne uporabljajte presledka, ampak raje uporabite vezaj.
  4. Ime posamezne datoteke naj ne vsebuje več kot 31 znakov.
  5. Uporabljajte samo male črke. Tudi začetnice pišite z malimi črkami.

Svetujemo vam, da omenjena pravila upoštevate tako za poimenovanje datotek kot za poimenovanje map. Na ta način boste lahko prepričani, da bo morebitna migracija vaše spletne strani na drug strežnik opravljena brez napak.

Morda vas zanima tudi ...

Avtor: Prasicek.si

Smo ponudnik spletnega gostovanja in registrar domen, ki se za najvišjo kakovost storitev trudi že od leta 2010. Nudimo vam poceni registracijo več kot 1000 različnih domen ter varno, zanesljivo in hitro SSD gostovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja