V 10 korakih do WordPress strani

1) Registrirajte domeno

Preden se predstavite na svetovnem spletu, boste morali registrirati svojo domeno. Pri izbiri imena domene bodite izvirni in glejte predvsem na to, da si bo domeno lahko zapomniti. Hkrati naj ne bo predolga in če je le možno, naj ne vsebuje minusov. Registrirate lahko domene z različnimi končnicami. Za slovenski trg bo najboljša izbira končnica .si, za tuji pa .com ali .net. Za resne projekte vam svetujemo, da registrirate domene z vsemi naštetimi končnicami in se na ta način izognete morebitnim kasnejšim težavam s konkurenco.

Registracija domene

2) Priskrbite si kakovostno spletno gostovanje

Ponudnikov spletnega gostovanja je veliko, tako tujih kot tudi domačih. Razlike med posameznimi ponudniki so lahko zelo velike, zato je pred izbiro smiselno raziskati, kateri si zaslužijo vaše pozornosti. Po internetu pobrskajte, kaj o posameznih ponudnikih menijo drugi uporabniki, saj vam bo to v veliko pomoč pri odločitvi. Pri izbiri ne upoštevajte le cene, temveč tudi odzivnost podporne službe, hitrost strežnika ter lastnosti posameznih paketov (npr. koliko domen podpira izbran paket, koliko pasovne širine vam pripada itd.).

Spletno gostovanje

3) Na strežnik namestite platformo WordPress

WordPressKo ste opravili z registracijo domene in zakupom spletnega prostora, je čas, da na strežnik namestite WordPress. To lahko storite preko FTP odjemalca, veliko lažje pa bo kar preko cPanel nadzorne plošče. V cPanelu poiščite zbirko aplikacij Softaculous in v njej izberite WordPress, nato pa lahko z le nekaj izpolnjenimi vrsticami in kliki namestite celotno platformo.

Ker v vseh cPanel nadzornih ploščah ni nameščene zbirke Softaculous, vam priporočamo, da se pred izborom ponudnika spletnega gostovanja o tem pozanimate. Lahko pa vam povemo, da smo pri Prasicek.si za zbirko aplikacij poskrbeli, saj ta močno olajša delo namestitve sistema WordPress in prepreči morebitne zaplete, na katere lahko naletite pri ročnem nameščanju preko FTP odjemalca.

4) Izberite WordPress temo

WordPress tema oziroma predloga je oblikovna podloga za vašo spletno stran. Na voljo je na tisoče plačljivih in brezplačnih tem. Lahko jo tudi naročite po meri, vendar boste morali za to odšteti več denarja.

WordPress temaPogoji za izbiro dobre teme so:

 • Čista koda brez nepotrebnih vrstic
 • Všečen dizajn
 • Prilagodljivost za mobilne telefone in tablice
 • Kompatibilnost z zadnjo verzijo WordPressa
 • Kompatibilnost z večino popularnih vtičnikov

Zaradi visoke konkurence večina ponudnikov tem izpolnjuje vse zgoraj naštete pogoje.

Preden izberete temo, se vprašajte še:

 • Ali se tema ujema z mojimi zahtevami?
 • Ali jo lahko prilagodim?
 • Ali se barve teme skladajo z vsebino spletne strani?
 • Kako hitro tema ne bo več zadoščala mojim potrebam?

Prodajna spletna stran mora biti zgrajena po okusu strank. Velikokrat se namreč zgodi, da se izgubimo v lastnem slogu. Zato je pametno, da za mnenje o posamezni temi povprašamo tudi druge.

5) Osnovne nastavitve

Naslednji korak, ki bo izbljšal delovanje vaše WP strani, je ureditev osnovnih nastavitev strani.

 • WordPress nastavitveAktivirajte Akismet: Akismet je najboljše prednaloženo orodje proti neželenim ‘spam’ komentarjem. Potrebno ga je le aktivirati in generirati API ključ. Ta korak seveda ni potreben, če nameravate komentarje popolnoma izključiti.
 • Nastavite strukturo trajnih povezav: Osnovni prispevek je v WP URL-ju videti tako: spletnastran.com?p=456. Z ureditvijo ‘permalinka’ bo v URL-ju namesto p=456 viden naslov vaše objave. S tem vas bodo obiskovalci lažje našli in objava bo izgledala lepše.
 • Namestite vtičnike: Obstaja cela vrsta vtičnikov, ki povečajo funkcionalnost WordPressa. Med najpomembnejše spadajo vtičniki za optimizacijo spletne strani (SEO), vtičniki za prikaz obvestila o piškotkih ter varnostni vtičniki.

6) Zaščitite WordPress

WordPress je relativno varen sistem, vendar se morate zavedati, da prav nobena spletna stran ni 100% varna. Priporočljivo je, da vašo spletno stran zaščitite kolikor se le da. Ne glede na to, koliko vložite v varnost vaše strani, bo, dokler je aktivna, vedno izpostavljena spletnim napadalcem.

Varnost lahko zvišate z naslednjimi koraki:

 • WordPress zaščitaWordPress naj bo vedno posodobljen. S skoraj vsako posodobitvijo WP razvijalci ustvarijo verzijo, ki preprečuje znane vdore.
 • V glavi spletne strani skrijte podatek, katero verzijo WP-ja uporabljate, saj v nasprotnem primeru potencialnim napadalcem sporočate, kako lahko napadejo vašo stran (posebej, če je vaša verzija neposodobljena).
 • Spremenite vaše uporabniško ime iz admin v kaj drugega, saj spletni napadalci vedo, da večina uporabnikov ne spremeni uporabniškega imena. S tem imajo prednost pri vdoru v spletno stran, saj potrebujejo le še geslo.
 • Namestite WordFence Security vtičnik, ki je eden najbolj zanesljivih varnostnih vtičnikov.

7) Optimizirajte stran za spletne brskalnike

Optimizacija je ključnega pomena za dvig obiska vaše strani. Čeprav imajo nekatere teme že vgrajen SEO vtičnik, je priporočljivo, da ga namestite sami. Priporočamo vtičnike All in One SEO Pack, WordPress SEO by Yoast ter SEO Ultimate.

Preizkusite jih in izberite tistega, ki vam najbolj odgovarja.

8) Namestite kodo za beleženje statistike

Z aplikacijo za analitiko spletne strani lahko pridete do koristnih podatkov, kot so:

 • Beleženje statistikeKako so obiskovalci prišli do vaše strani?
 • Kako dolgo so na spletni strani ostali?
 • Koliko strani oziroma objav so si ogledali?
 • Katere strani oziroma objave so brali?

Najbolj popularna aplikacija za beleženje statistike je Google Analytics, saj je popolnoma brezplačna in ima vse, kar boste potrebovali. Poleg tega vedno prikaže relevantne rezultate, pa naj bo vaša spletna stran velika ali majhna. Vse, kar morate storiti, je ustvariti Google Analytics račun, kreirati novo kodo za spremljanje statistike ter le-to vmestiti v glavo ali nogo spletne strani.

9) Redno izdelujte varnostne kopije

Varnostne kopijeVarnostno kopiranje je eden izmed najpomembnejših korakov seznama. Če gre pri ustvarjanju ali spreminjanju spletne strani karkoli narobe, lahko izgubite vse podatke, vloženo delo pa v trenutku splava po vodi.

Zato je zelo pomembno, da redno izdelujete varnostne kopije, pri tem pa shranjujete tako datoteke na spletu (preko FTP odjemalca) kot baze podatkov (preko phpMyAdmin).

V pomoč so vam lahko tudi številni vtičniki, ki so namenjeni avtomatičnemu izdelovanju varnostnih kopij. Priporočamo uporabo vtičnika BackUpWordPress.

10) Nastavite ‘caching’

Vsakič, ko nekdo obišče vašo stran, se WordPress poveže s strežnikom, kjer spletna stran gostuje. To pa vključuje pridobivanje naslova in vsebine iz podatkovne baze ter izvajanje ostalih procesov. Prikazovanje statične verzije je dobra rešitev, če si stran ogleduje več ljudi, saj se le-ta prikaže veliko hitreje. Pri tem vam lahko pomaga popularen vtičnik W3 Total Cache.

Vsi ti nasveti vam bodo pomagali pri izgradnji kakovostne WordPress spletne strani. Srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja