Nadzorna plošča cPanel

cPanel je nadzorna plošča za spletno gostovanje, ki vam omogoča, da svoje gostovanja upravljate preko grafičnega vmesnika in množice orodij, s pomočjo katerih je administracija zakupljenega gostovanja hitra in enostavna.

Kot administratorju so vam dodeljene pravice, s katerimi lahko med drugim sami spreminjate nastavitve gostovanja, nalagate in urejate datoteke, upravljate z domenami in računi za elektronsko pošto, ustvarjate FTP račune, podatkovne baze in še mnogo več.

Nadzorna plošča cPanel je dostopna prek spletnega brskalnika, kar pomeni, da niste vezani na računalnik in lahko upravljate svoje gostovanje od kjerkoli.

Nadzorna plošča cPanel je razdeljena na sklope:

  • Nastavitve (ang. Preferences),
  • Pošta (ang. Email),
  • Datoteke (ang. Files),
  • Dnevniki in statistike (ang. Metrics),
  • Varnost (ang. Security),
  • Domene (ang. Domains),
  • Podatkovne baze (ang. Databases),
  • Softaculous aplikacije (ang. Softaculous Apps Installer),
  • Napredne možnosti (ang. Advanced).

V nadaljevanju boste izvedeli, kaj vse omogoča posamezen sklop.

PREFERENCES / Nastavitve

Nadzorna plošča cPanel - Preferences (nastavitve)

Tukaj lahko spremenite svoje geslo za dostop do nadzorne plošče, izberete jezik grafične predloge, uredite kontaktne podatke in podobno.

EMAIL / E-pošta

Nadzorna plošča cPanel - Email (e-pošta)

Ena izmed največjih prednosti nadzorne plošče cPanel je ta, da lahko sami upravljate z e-poštnimi predali. Ni vam treba za vsako spremembo prositi ponudnika gostovanja, ampak lahko sami ustvarjate in spreminjate nove email račune.

Svojo spletno pošto lahko prebirate in nanjo odgovarjate prek internetnega brskalnika s pomočjo spletnih programov Horde, SquirrelMail in RoundCube. Prav tako lahko nastavite tudi poštni posredovalnik, ki vam lahko e-sporočila z več računov preusmeri na enega. Še ena uporabna možnost je nastavitev avtomatskega odzivnika. To orodje omogoča, da na vsak prejeti email avtomatsko odgovorite z vnaprej sestavljenim sporočilom.

FILES / Datoteke

Nadzorna plošča cPanel - Files (datoteke)

Do svojih datotek lahko dostopate prek brskalnika in jih spreminjate kar preko Upravitelja datotek (ang. File Manager). V njem lahko nalagate nove datoteke, jih kopirate, ustvarite nove mape in spreminjate dovoljenja.
Če želite z njimi upravljati prek FTP odjemalcev, pa si lahko naredite FTP račun za dostop do spletnega prostora.

METRICS / Dnevniki in statistike

Nadzorna plošča cPanel - Metrics (dnevniki in statistike)

Za spremljanje obiska in nadaljnjo izboljšavo spletne strani je potrebna aplikacija, ki spremlja statistiko obiskanosti strani. Takšni aplikaciji sta Webalizer in Awstats, ki sta na voljo znotraj nadzorne plošče cPanel. Z njima lahko spremljate dnevno število obiskovalcev, trajanje obiskov, ključne besede, preko katerih so obiskovalci prišli na vašo stran iz iskalnikov in še mnogo več.

S klikom na povezavo Bandwidth pa imate pregled nad količino prenosa podatkov svoje spletne strani prek različnih protokolov.

SECURITY / Varnost

Nadzorna plošča cPanel - Security (varnost)

Prek ikone Let's Encrypt SSL lahko na svojo spletno stran namestite brezplačni SSL certifikat. Z orodjem IP Blocker pa lahko onemogočite dostop do spletnega mesta posamičnim IP-jem ali pa snopom IP številk. Prav tako boste na tem mestu našli nekatera druga uporabna orodja, povezana v varnostjo.

DOMAINS / Domene

Nadzorna plošča cPanel - Domains (domene)

Z nadzorno ploščo cPanel lahko upravljate z več domenami. S funkcijo Dodane domene (ang. Addon Domains) lahko na uporabniški račun dodate poljubno število samostojnih domen (odvisno od zakupljenega paketa) in jim določite podmapo, v kateri bodo shranjene datoteke za to spletno stran. Vse dodane domene lahko upravljate kot samostojne spletne strani, naredite e-poštne račune, dodelite podatkovno bazo ali pa uporabite katero izmed aplikacij za beleženje statistike obiska.

Poleg dodanih domen lahko uporabite še funkcijo Parkirane domene (ang. Aliases), s katero poljubno število domen preusmerite na svojo glavno domeno. Za parkirane domene lahko ustvarite tudi email račune.

Ustvarjanje in urejanje poddomen je mogoče preko zavihka Poddomene (ang. Subdomains), kjer izberete ime poddomene in privzeto mapo (mapo, kjer boste shranili datoteke spletne strani).

Če želite stalno ali začasno preusmeriti domeno ali samo določeno stran na nov URL naslov, pa lahko uporabite funkcijo Preusmeritve (ang. Redirects).

DATABASES / Podatkovne baze

Nadzorna plošča cPanel - Databases (podatkovne baze)

MySQL podatkovne baze lahko ustvarite s pomočjo čarovnika, ki vas vodi skozi proces ustvarjanja baze, uporabnika in dodajanje le tega k bazi, ali pa to naredite sami brez pomoči.

Ustvarite lahko več podatkovnih baz (glede na zakupljen paket) in potem z njimi tudi upravljate prek enostavnega spletnega vmesnika, ki se imenuje phpMyAdmin. Če nimate ustreznega znanja, strukture in vsebine podatkovnih baz ne spreminjajte.

SOFTACULOUS APPS INSTALLER / Softaculous aplikacije

Nadzorna plošča cPanel - Softaculous Apps Installer (Softaculous aplikacije)

V tem predelu si lahko ogledate, katere spletne aplikacije lahko uporabljate na našem strežniku. S pomočjo orodja Softaculous si lahko v le nekaj sekundah ustvarite blog, galerijo, predstavitveno stran, spletno trgovino, forum itd.

Namesto da spletni sistem (npr. WordPress, Drupal, Joomla, Magento, OpenCart) nameščate ročno, lahko z uporabo orodja Softaculous namestitev močno pohitrite in ga poenostavite.

ADVANCED / Napredne nastavitve

Nadzorna plošča cPanel - Advanced (napredne nastavitve)

Ta sekcija je namenjena naprednim uporabnikom spletnega gostovanja. Z orodji, ki se nahajajo tem delu nadzorne plošče cPanel, lahko ustvarjate Cron opravila, poiščete napake ali viruse na spletni strani in podobno.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!