Prenos spletne strani na strežnik

Dandanes prej ali slej vsakogar obide želja, da bi tudi sam imel spletno stran. Naj gre za osebno predstavitev ali predstavitev hobija, mogoče podjetja ali nedavno ustanovljenega lastnega s.p.-ja, pred vami so za vse enaki enostavni postopki.

Po opravljeni registraciji domene in zakupu gostovanja je čas, da svojo spletno stran pravilno naložite na strežnik, tako da se bo videla na internetu. Da bi bila stran pravilno prikazana, je treba upoštevati nekaj enostavnih pravil.

DNS – domenski zapisi

Da bi domena delovala oziroma se pravilno prikazovala na spletu, je potrebno, da ima urejene DNS zapise. Domena običajno potrebuje dva domenska zapisa. Če ste domeno kupili posebej in ne skupaj z gostovanjem, vam bomo pri Prašičku sporočili te zapise, ki jih boste morali vpisati pri ponudniku, kjer imate registrirano domeno.

Za vse, ki vas tehnične zadeve ne zanimajo preveč in vam je predvsem glavno, da stvari delujejo tako kot bi morale, je priporočljivo, da domeno in gostovanje zakupite v paketu. Na ta način bo skrb za pravilne nastavitve odpadla, vse vam bomo uredili mi. Tak način nakupa je običajno tudi najcenejši.

Pri DNS zapisih je treba vedeti, da postanejo aktivni šele v roku od 2 do 48 ur, v redkih primerih lahko tudi kasneje. Ti časi se z razvojem interneta sicer krajšajo, še vedno pa velja, da nova domena potrebuje nekaj časa, da postane aktivna, torej vidna na spletu. Do popolne aktivacije lahko do naložene vsebine dostopate prek začasnega spletnega naslova, ki vam ga bomo poslali po elektronski pošti.

FTP – prenos datotek na strežnik

Ob zakupu gostovanja boste po elektronski pošti od nas prejeli podatke za dostop do gostovanja. V sporočilu bodo zapisani uporabniško ime, geslo in naziv strežnika za dostop. Kombinacijo uporabniškega imena in gesla boste uporabljali za prenos datotek (FTP) na strežnik in za dostopanje do nadzorne plošče cPanel, s katero boste nadzirali svoje domene, poddomene, podatkovne baze in elektronsko pošto.

Podatki za spletno gostovanje

Prenos spletne strani na strežnik poteka podobno kot delo z datotekami na običajnem računalniku. Datoteke, ki sestavljajo vašo spletno stran, imate shranjene nekje na lokalnem disku, npr. v mapi Moja spletna stran. Za prenos teh datotek na strežnik potrebujete program, ki je zelo podoben programu Raziskovalec, s katerim premikate, brišete in kopirate datoteke v programu Windows.

En izmed takšnih brezplačnih programov je FileZilla, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Ob zagonu vas program vpraša po podatkih, ki ste jih dobili od nas. V ponujena polja vpišete naziv strežnika za povezavo, uporabniško ime in geslo, ter se povežete s strežnikom.

Na levi strani programa odprete mapo, kjer so shranjene datoteke od spletne strani (Moja spletna stran), na desni pa morate odpreti mapo public_html. Datoteke na levi nato označite ter jih prenesete na strežnik v mapo public_html.

Filezilla

Pomembno: če datoteke prenesete v katero koli drugo mapo na strežniku, vaša spletna stran ne bo delovala!

V primeru, da mapa public_html ni prazna, saj je običajno, da vam ob nakupu v mapo public_html naložimo začetno spletno stran, je potrebno obstoječo vsebino zbrisati. Na spodnji sliki sta v mapi public_html mapa cgi-bin in datoteka index.php, ki ju je potrebno izbrisati.

Ogled spletne strani

Za konec vam preostane samo še ogled svoje nove spletne strani. Če ste sledili navodilom, pravilno naložili datoteke in mape na strežnik, boste na spletnem naslovu, na primer na https://www.moja-stran.com/, zagledali svojo stvaritev, do katere bodo lahko dostopali vsi uporabniki interneta.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!