Domena - DNS strežniki

Spletne strani so dostopne na domenah oziroma spletnih naslovih, ki jih uporabniki interneta vpisujejo v svoje spletne brskalnike. Domena in spletno gostovanje sta torej povezani storitvi, poveže pa se ju tako, da se domeni nastavi ustrezne DNS strežnike. Na ta način domeno usmerimo na strežnik, kjer imamo zakupljen paket spletnega gostovanja.

Če ste pri nas registrirali domeno, obenem pa ste zakupili tudi spletno gostovanje, vam glede nastavitev DNS strežnikov ni potrebno skrbeti. Tudi če ste domeno registrirali šele naknadno, bo domena samodejno povezana z vašim paketom gostovanja.

V kolikor pa ste najprej registrirali domeno, gostovanje pa zakupili kasneje, bo domeni potrebno DNS strežnike vnesti ročno. Enako velja tudi v primeru, ko imate domeno registrirano pri nas, paket gostovanja pa ste zakupili pri drugem ponudniku.

Kje urejati DNS strežnike?

Pri Prasicek.si smo poskrbeli, da je postopek za urejanje DNS strežnikov zelo enostaven.

1. Vpišite se v naročniški center moj.prasicek.si. Dostopne podatke ste prejeli po e-pošti, ko ste pri nas registrirali domeno ali zakupili spletno gostovanje.

Naročniški center Moj Prašiček

2. V zgornjem meniju kliknite na »VAŠE DOMENE / GOSTOVANJE«.

3. Na seznamu storitev poiščite domeno, ki ji želite nastaviti DNS strežnike, in kliknite nanjo.

4. Preusmerjeni boste na stran, kjer domeni lahko nastavite DNS strežnike. Po vpisu ustreznih nastavitev kliknite na gumb »Spremeni«.

Nastavitev DNS strežnikov

Opomba: Ne vpisujte primarnega in sekundarnega DNS strežnika, ki sta prikazana na zgornji sliki, saj smo navedli le primer, kako domeno usmeriti na izbrani strežnik. Če imate gostovanje zakupljeno pri nas, lahko to naredite tudi s klikom na oranžni gumb »Poveži domeno z gostovanjem«. V tem primeru se vam bosta polji izpolnili samodejno.

Kot smo zapisali tudi v samem naročniškem centru, osvežitev DNS strežnikov traja od 2 do 24 ur (v redkih primerih tudi do 72 ur). Da bo vaša spletna stran vidna na spletu, boste po nastavitvi ali spremembi DNS strežnikov torej morali malo počakati.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!