Dodatna verifikacija lastništva domene

Organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki na globalni ravni upravlja in nadzira postopek registracije domen, je s 1. januarjem 2014 uvedla obvezno dodatno verifikacijo lastništva domene. Postopek je del prenovljenega sporazuma o akreditaciji registrarjev (RAARegistrar Accreditation Agreement).

Novo pravilo vsem registrarjem veleva verifikacijo e-poštnega naslova, ki je v registru domen naveden kot kontaktni e-poštni naslov lastnika domene.

Je dodatna verifikacija obvezna za vse domene?

Dodatna verifikacija lastništva domene poteka v primeru večine generičnih (.COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ, …) in tematskih domen (.TRAVEL, .LIFE, .GURU, .STUDIO, .CENTER, …). Velja za domene, ki so bile registrirane po 1. januarju 2014.

Če je bila domena registrirana pred navedenim datumom, do dodatnega preverjanja lastništva domene pride v naslednjih primerih:

  • prenos domene k drugemu registrarju,
  • sprememba kontaktnih podatkov (WHOIS: ime, priimek, e-naslov),
  • registracija domene z neresničnimi oz. lažnimi podatki.

Pri nacionalnih domenah (.SI, .EU, .DE, .IT, .HR, …) dodatnega preverjanja lastništva domene ni.

Kako poteka dodatna verifikacija lastništva domene?

Sporočilo z verifikacijsko povezavo boste prejeli na svoj e-poštni naslov, ki sta ga kot kontaktni e-naslov navedli ob registraciji domene (oz. ste ga določili ob spremembi WHOIS podatkov).
Če ste svojo domeno registrirali pri Prasicek.si, vam bo sporočilo poslano z e-poštnega naslova hosting@avant.si, naslov sporočila pa bo »RAA verification mail«. Primer si lahko ogledate na spodnji sliki.

Verifikacija lastništva domene

Za dodatno verifikacijo lastništva domene boste prejeli največ tri sporočila:

  1. Takoj po registraciji domene ali po spremembi WHOIS podatkov.
  2. Če lastništva ne boste potrdili, boste e-sporočilo ponovno prejeli čez 7 dni.
  3. Če še vedno ne boste opravili verifikacije, boste e-sporočilo zopet prejeli čez 7 dni.

Časa za verifikacijo lastništva domene imate 15 dni. V kolikor v tem časovnem obdobju svoje domene ne verificirate, vrhovni registrar le-to začasno izklopi. Domena ponovno postane aktivna, ko s klikom na verifikacijsko povezavo potrdite lastništvo.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!