Domena, parkirana domena, dodana domena, poddomena

Internet je svet domen, poddomen, parkiranih domen in še bi lahko naštevali. Vse, kar je objavljeno na internetu, pripada neki domeni. Če hočemo na internetu objavljati, potrebujemo domeno. Tudi če na internetu objavljamo brezplačno, bo naša objava pripadala neki domeni ali poddomeni, imela bo svoj spletni naslov.

Domena

Ponudnik gostovanja vam običajno ob nakupu spletnega gostovanja ponudi tudi domeno. Ta je sestavljena iz dveh delov – imena in končnice, med njima pa je pika. Ime lahko izberete poljubno, običajno pa se za imena uporablja ime podjetja, ustanove, storitve ali hobija, ki ga želite predstaviti, lahko tudi nekaj čisto tretjega, po želji.

Ko izberete ime, morate izbrati še domensko končnico. Izbirate lahko med končnicami, ki pripadajo posameznim državam ali splošnimi končnicami, med katerimi so najpogostejše .COM, .NET in .ORG. Če bodo naše objave ciljane predvsem na lokalni trg, je smiselno izbrati končnico lastne države, v primeru slovenskega trga je to .SI. Podobne končnice imajo tudi ostale države: .HR (Hrvaška), .AT (Avstrija), .DE (Nemčija), .IT (Italija) itd. Vse bolj priljubljene so tudi tematske končnice, med katere sodijo .BLOG, .CENTER, .CLUB, .AGENCY, .LIFE, .SHOP in podobne.

V primeru, prikazanem v nadaljevanju objave, smo za ime izbrali ime podjetja, ki se imenuje Podjetje d.o.o., za končnico pa slovensko končnico .SI. Ime nove domene je torej podjetje.si, spletna stran pa bo dosegljiva na naslovu www.podjetje.si.

Domeno podjetje.si lahko registriramo samo v primeru, da je ni prej registriral že kdo drug. Pri nakupu domen običajno velja načelo »kdor prvi pride, prvi melje«.

Pri ponudniku gostovanja in domen bomo torej izbrali želeni paket gostovanja in registrirali domeno podjetje.si, ki bo glavna oziroma nosilna domena našega paketa gostovanja. V nadzorni plošči cPanel bomo ime nosilne domene videli izpisano v desnem stolpcu pod GENERAL INFORMATION, kjer je vidnih tudi nekaj drugih osnovnih podatkov.

Nosilna domenaDodana domena

Poleg nosilne domene imamo na paketu gostovanja lahko še druge domene (npr. moja-stran.com, znamka.net, telefoncek.si). Lahko dodamo tudi domeno, ki je last nekoga drugega. Te domene imajo svojo vsebino, ki je različna od vsebine na glavni domeni. Takšni domeni pravimo dodana domena.

V nadzorni plošči cPanel jo dodamo tako, da najprej kliknemo na povezavo Addon Domains, ki se nahaja v zbirki ikon DOMAINS.

Addon Domains

Izbrati moramo novo domeno (ang. New Domain Name), poddomeno (ang. Subdomain) in mapo, v kateri bodo datoteke dodane domene (ang. Document Root). Nadzorna plošča cPanel nam takoj, ko vpišemo ime dodane domene, ponudi poddomeno in mapo za shranjevanje datotek.

Dodana domena

Če želimo, lahko obkljukamo tudi možnost za kreiranje FTP računa. V tem primeru moramo določiti še uporabniško ime in geslo za FTP dostop.Parkirana domena

Domeno novadomena.si bi lahko tudi parkirali, kar bi pomenilo, da bi šlo za tako imenovano parkirano domeno (ang. Parked Domain oz. Alias). V tem primeru domena ne bi imela svoje lastne vsebine. Kdor bi v brskalnik vtipkal www.novadomena.si, bi videl vsebino naše glavne domene podjetje.si.

Parkirano domeno lahko ustvarimo s klikom na povezavo Aliases, ki jo prav tako najdemo v razdelku DOMAINS.

Aliases

Nato v vnosno polje vpišemo ime domene, ki jo želimo parkirati, in vnos potrdimo s klikom na modri gumb Add Domain.

Parkirana domena

Če bo zdaj kdo obiskal spletni naslov www.novadomena.si, mu bo na tem naslovu prikazana vsebina spletne strani, ki je sicer dosegljiva tudi na naslovu www.podjetje.si.Poddomena

V primeru, da nimamo domene novadomena.si (lahko jo je pred nami registriral že nekdo drug ali pa je preprosto ne želimo registrirati), lahko ustvarimo poddomeno. Poddomena je ime naše glavne domene s predpono, ločeno s piko, na primer trgovina.podjetje.si. Poddomena, ki se včasih uporablja za blog ali spletno trgovino podjetja, ima svojo vsebino, ločeno od vsebine na nosilni domeni.

Poddomeno v nadzorni plošči cPanel ustvarimo tako, da v razdelku DOMAINS najprej kliknemo na ikono Subdomains.

Subdomains

Nato v vnosno polje vpišemo želeno ime poddomene in izberemo, za katero glavno ali dodano domeno jo želimo ustvariti. Preostane le še klik na modri gumb Create.

Poddomena

Poddomene za razliko od dodanih domen nimajo svojega FTP dostopa, saj se do datotek dostopa neposredno prek FTP računa glavne domene.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!