SSH povezava

SSH (Secure Shell) je protokol za upravljanje računalnika na daljavo. Vzpostavljena povezava je zavarovana, saj SSH deluje po načelu enkripcije ter javnega in zasebnega ključa.

Z uporabo SSH lahko naprednejši uporabniki izvajate različne ukaze na svojem paketu gostovanja, s čimer si poenostavite in pohitrite določene aktivnosti.

Tako denimo lahko:

1. Poiščete vse datoteke, ki so bile spremenjene v izbranem časovnem obdobju.

  • Primer: find . -name "*.php" -newermt "2017-07-18" ! -newermt "2017-07-24" | less

2. Poiščete datoteke glede na njihovo velikost.

  • Primer: find -type f -size +10000k

3. Poiščete vse datoteke, ki v svojem imenu vsebujejo določen zapis.

  • Primer: find . -name "*[0-9].php" | less

4. Poiščete vse datoteke, ki vsebujejo določen zapis v sami datoteki.

  • Primer: grep -rlF --include=*.php "rot13" . | less

Uporabe SSH se poslužujejo predvsem spletni administratorji in programerji, saj je pisanje ukazov v nekaterih primerih bolj smiselno od klikanja po grafičnem vmesniku. SSH dostop je še posebej uporaben, ko pride do okužbe spletne strani. V tem primeru namreč z le nekaj ukazi lahko poiščemo vse ali večji del potencialno okuženih datotek.

Kako na paketu gostovanja vključiti možnost uporabe SSH?

Uporaba protokola SSH je na paketu gostovanja privzeto izključena. Vključite jo lahko v le treh korakih:

  1. Vpišite se v naročniški vmesnik moj.prasicek.si.
  2. V zgornjem meniju izberite »VAŠE DOMENE / GOSTOVANJE«, nato pa na seznamu storitev poiščite paket gostovanja in kliknite nanj.
  3. Izberite tretji zavihek »SSH dostop«, kliknite na gumb »Dodaj IP naslov« in v okvirček vpišite IP naslov, prek katerega želite uporabljati SSH. Zaradi varnosti sta naenkrat lahko dodana največ dva IP naslova.

SSH dostop je zdaj vključen, podatke za dostop (naslov, uporabnik, geslo, vrata) pa boste našli na prej omenjeni strani svojega naročniškega vmesnika.

Kako dostopati do SSH ukazne vrstice?

Dostop do SSH ukazne vrstice je odvisen od operacijskega sistema:

  • Uporabniki operacijskega sistema Windows si boste za možnost uporabe SSH dostopa morali najprej namestiti SSH odjemalec. Najbolj razširjen in hkrati brezplačen odjemalec je PuTTY, ki ga razvija in podpira skupina prostovoljnih programerjev.
  • Uporabniki sistema Linux ali macOS lahko za izvajanje SSH ukazov uporabite terminal, kot alternativo pa lahko uporabite tudi odjemalec OpenSSH.

Za upravljanje paketa gostovanja na daljavo zaradi varnostnih razlogov niso dovoljeni vsi ukazi, temveč le tisti, ki jih potrebujete za izvajanje osnovnih operacij.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!