IP naslov - blokada

Ste se poskusili vpisati v nadzorno ploščo cPanel, vendar ste večkrat zaporedoma vpisali napačno uporabniško ime ali geslo, zdaj pa je dostop do nadzorne plošče povsem onemogočen? Se vam je zgodilo enako pri uporabi FTP programa ali e-poštnega računa? Brez skrbi, najverjetneje gre le za blokado IP naslova, ki jo lahko odpravite v naročniškem centru moj.prasicek.si.

Do blokade lahko pride zaradi:

  • večkratne napačne prijave v storitve gostovanja,
  • prevelikega števila prijav v kratkem času.

Če v kratkem časovnem intervalu večkrat preverite e-pošto, lahko torej prav tako pride do blokade. Težava se najpogosteje pojavi, ko imate na enem IP naslovu aktivnih več e-poštnih računov.

Zakaj v takšnih primerih blokiramo IP naslov?

Blokada IP naslova je varnostni mehanizem, s katerim spletnim napadalcem preprečimo, da bi s svojo zlonamerno programsko opremo vdrli v uporabniški račun. Z varnostnim mehanizmom preprečujemo tako imenovane »brute force« napade, pri katerih gre za samodejno preizkušanje najrazličnejših kombinacij uporabniškega imena in gesla.

Če spletni napadalec pridobi dostop do vašega uporabniškega računa, lahko:

  • v vašem imenu pošilja neželeno ali zlonamerno e-pošto,
  • postavi »phishing« spletno stran za krajo osebnih podatkov,
  • okuži vašo obstoječo spletno stran z zlonamerno programsko kodo,
  • dostopa do prejetih in poslanih e-sporočil,
  • itd.

Pri ponudnikih, ki nimajo vpeljanega varnostnega mehanizma blokade, pogosto prihaja do zlorab paketov gostovanja. Nujno torej je, da je za zaščito poskrbljeno tudi na nivoju blokade IP naslova.

Odprava blokade IP naslova v treh korakih

Postopek za odpravo blokade IP naslova je zelo preprost:

  1. Prijavite se v naročniški center moj.prasicek.si.
  2. Na dnu strani poiščite razdelek, v katerem lahko odpravite blokado. Kliknite na gumb »Odblokiraj!«, da sistem preveri, ali je vaš IP naslov dejansko blokiran. Če boste zagledali obvestilo, da IP naslov ni blokiran, je razlog za nezmožnost prijave drugje.
  3. Se vam je po kliku na gumb prikazalo obvestilo, da je IP naslov blokiran? Potem sta vam bila podana tudi razlog za blokado ter možnost odprave blokade.

Odblokiraj IP naslov

Dobro je vedeti: V okno za sprostitev blokade lahko vpišete poljuben IP naslov, kar pomeni, da lahko blokado prav tako odpravite za naprave, ki uporabljajo drugo IP številko (računalnik v pisarni, računalnik sodelavca ipd.). Kot boste videli, lahko s klikom na povezavo »arhiv« preverite tudi zgodovino blokad.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!