Sprememba WHOIS podatkov

Ko registrirate domeno, morate med postopkom registracije vpisati nekaj osebnih podatkov, kot so ime, priimek, naslov bivališča in e-poštni naslov. Domeno lahko registrirate kot fizična ali kot pravna oseba. Podatke zahtevajo vrhovni registrarji, ki jih vpišejo v tako imenovano WHOIS bazo podatkov.

Od same domenske končnice in tudi od tega, ali ste domeno registrirali kot fizična oseba ali kot podjetje, je nato odvisno, kateri podatki bodo javno vidni. Če gre denimo za registracijo domene .SI, ki je registrirana na fizično osebo, sta javno dostopna le podatka: e-pošta in država nosilca domene. Slednje lahko preverite z WHOIS poizvedbo na Register.si.

Sprememba WHOIS podatkov v 5 korakih

Če imate domeno registrirano pri Prasicek.si in želite spremeniti svoje WHOIS podatke, lahko to storite v petih korakih. Sledite enostavnemu postopku, predstavljenem v nadaljevanju.

1. Vpišite se v naročniški center Moj Prašiček.

2. V zgornjem meniju izberite VAŠE DOMENE / GOSTOVANJE.

Moj Prašiček - VAŠE DOMENE / GOSTOVANJE

3. Na seznamu naročenih storitev kliknite na domeno, za katero želite spremeniti WHOIS podatke.

Moj Prašiček - seznam storitev

4. Kliknite na gumb WHOIS (nosilec domene). Prikazala se vam bodo vnosna polja, prek katerih lahko spremenite WHOIS podatke.

Moj Prašiček - WHOIS podatki

Postopek spremembe WHOIS podatkov za slovensko nacionalno domeno .SI se nekoliko razlikuje od postopka spremembe podatkov za druge domenske končnice.

5. (A) Sprememba WHOIS podatkov za .SI domeno

Ker vrhovni register za .SI (Arnes) zahteva dodatno preverbo lastništva domene, najprej kliknite na gumb Pošlji kodo. Na svoj e-poštni naslov, ki ste ga vnesli ob registraciji domene, boste prejeli verifikacijsko kodo. Prepišite jo v okence v naročniškem centru Moj Prašiček in kliknite na Potrdi kodo.

Moj Prašiček - sprememba WHOIS podatkov

Zdaj s klikom na enega izmed modrih gumbov prenesite svoje podatke iz Prasicek.si naročniškega profila ali iz WHOIS baze. Ko boste nato uredili svoje WHOIS podatke, spremembo potrdite s klikom na gumb Zamenjaj lastnika.

5. (B) Sprememba WHOIS podatkov za druge domenske končnice

Najprej prenesite WHOIS podatke s klikom na enega izmed modrih gumbov (prenos iz profila ali WHOIS baze). Svoje podatke ustrezno uredite in spremembo potrdite s klikom na Zamenjaj lastnika. Nato zamenjavo še dodatno potrdite prek e-poštnega naslova starega in novega nosilca domene, kamor boste prejeli avtomatsko sporočilo.

OPOMBA: Pri vpisu telefonske številke bodite pozorni na pravilnost zapisa. Če je vaša telefonska številka 041 555 333, morate v polje vpisati +386.41555333.


Potrebujete dodatno pomoč? Pokličite nas na telefonsko številko 059 335 005 ali nam pišite na info@prasicek.si in z veseljem vam bomo pomagali!