Razlike med POP3 in IMAP protokolom

POP3 in IMAP sta protokola, ki se uporabljata za dostop do e-pošte na oddaljenem strežniku. Kaj so prednosti in slabosti posameznega protokola in kaj so razlike med njima, pa izveste v nadaljevanju.

IMAP protokol

Pri IMAP protokolu je vsa e-pošta sinhronizirana. To pomeni, če uporabljate e-poštni naslov info@mojadomena.si, boste prejeta in poslana sporočila iz tega e-naslova videli na vseh svojih napravah. Uporaba tega protokola je priporočljiva, ko ena ali več oseb uporablja en e-poštni račun na več napravah.

V primeru, da na svojem paketu gostovanju uporabljate IMAP protokol, to pomeni, da se vsa e-pošta shranjuje na vašem paketu. Posledično se hitro lahko zgodi, da slednja zasede ves razpoložljiv prostor, tudi tistega, ki je namenjen vaši spletni strani.

POP3 protokol

Pri POP3 protokolu je postopek shranjevanja obraten. E-pošta na strežniku ostane samo nekaj časa, saj se vsa sporočila shranijo na posamezno napravo, ki jo uporabljate.

E-poštni odjemalci sicer omogočajo, da se e-sporočila hranijo tudi na strežniku in da se samodejno izbrišejo po določenem času. Na ta način poskrbite, da se aktualna sporočila prenesejo tudi na ostale naprave, ki jih v trenutku pošiljanja ali prejemanja e-sporočil ne uporabljate.

POP3 protokol je priporočljiv za tiste, ki pošiljajo in prejemajo večje količine e-pošte in le-to upravljajo preko ene naprave. Ali imajo nastavljene dodatne posredovalnike na druge e-poštne naslove.